Federaţia Română de Fotbal se alătură iniţiativei Asociaţiei „Blondie” de a umple cu roz o perfuzie de 1 km. 80 de tineri fotbalişti îi vor ajută pe copiii aflaţi la nevoie să poată beneficia de un zbor spre vindecare
Sâmbătă, 18.06.2022, ora 18.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, 80 de tineri fotbalişti, cu vârste între 14 şi 16 ani, din 5 ţări – Portugalia, Irlanda, Grecia, Lituania şi România – se vor alătura iniţiativei Asociaţiei Blondie şi vor umple cu roz o perfuzie lungă de 1 km, simbol al drumului lung pe care copiii grav bolnavi trebuie să îl parcurgă până să se facă bine.
Tinerii fotbalişti fac parte din proiectul Football for a Better Chance, proiect al Comisiei Europene, coordonat de Federaţia Română de Fotbal şi participă vineri şi sâmbătă la un turneu în România care marchează finalizarea proiectului.
„În cadrul proiectului promovăm incluziunea socială a copiilor şi tinerilor din medii defavorizate, aşa că suntem bucuroşi că împreună putem contribui şi la efortul de a ajuta copiii care luptă pentru viaţă” a declarat Răzvan Mitroi, lider de proiect din partea FRF.
Asociaţia Blondie a lansat pe 8 iunie evenimentul „Drumul spre roz” în care o perfuzie lungă de 1 kilometru va fi colorată în roz cu ajutorul donaţiilor celor care vor să susţină zborurile medicale în afară ţării, ale copiilor ce nu pot fi trataţi în România. Pentru fiecare donaţie în valoare de minim 10 euro, 1 metru de perfuzie va fi colorat în roz, până când toată lungimea de 1 km va fi acoperită. Realizarea evenimentului a fost posibilă cu ajutorul susţinătorului principal al zborurilor asociaţiei, OMV Petrom.
De la începutul pandemiei, Asociaţia Blondie a organizat 121 de zboruri medicale pentru peste 300 de copii care aveau nevoie să ajungă în clinici din Europa deoarece boală de care sufereau nu putea fi tratată în ţară.
Despre proiectul Football for a Better Chance: Football for a Better Chance a început în 2020 şi şi-a propus să promoveze incluziunea socială şi să combată radicalizarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani. Obiectivul a fost de a realiza integrarea prin intermediul fotbalului, cel mai popular sport din România, mai exact prin dezvoltarea unor programe în diferite etape ale pregătirii tinerilor sportivi.
Football for a Better Chance a beneficiat de expertiza specialiştilor în sociologie de la Universitatea UNIMORE din regiunea Emilia-Romagna, Italia. Ei au pus bazele unui training specific pe care, ulterior, antrenorii de fotbal din România l-au implementat împreună cu propriii jucători. În total, în cadrul proiectului, au colaborat 18 specialişti şi experţi internaţionali, între care opt reprezentanţi FRF.
UEFA a supervizat acest proiect şi a implicat şi alte federaţii naţionale să realizeze obiectivul de incluziune socială prin fotbal. Astfel au mai fost incluşi copii din Portugalia, Irlanda, Grecia şi Lituania.
Despre Asociaţia „Blondie”
Asociaţia „Blondie” s-a înfiinţat în iunie 2019 pentru a oferi o şansă la viaţă copiilor bolnavi şi singuri.
Totul a pornit de la Cristi, un băieţel blond, abandonat în spitalul din Constanţa. Alintat Blondie, Cristi era grav bolnav, având o malformaţie cardiacă în care două artere mari erau inversate. Şansa lui la viaţă a fost un articol în ziarul „Ziua”, cu titlul „Micuţul Cristi are nevoie de o operaţie la Cluj”. Atunci, Adelina Toncean, care mai târziu avea să fondeze asociaţia, a ştiut că va fi copilul ei. La vârsta de doi ani, Cristi a fost luat în plasament şi timp de 11 ani el nu a trăit ca un copil bolnav. În 25 octombrie 2014, Blondie a murit la 13 ani şi jumătate pentru că operaţia care trebuia să îi salveze viaţa nu s-a făcut la timp.
Pentru copiii ca el, asociaţia a creat un cadru etapizat, care să rezolve cele mai importante probleme ale copiilor cu afecţiuni grave abandonaţi în spitale:
1. Monitorizare prenatală a gravidelor în risc social pentru identificarea la timp a nou-născuţilor cu afecţiuni grave (Caravana Blondie)
2. Crearea unei soluţii mobile pentru identificarea în maternitate a nou-născuţilor cu afecţiuni grave în risc de părăsire sau părăsiţi de părinţi (BlonTHE APP)
3. Crearea unui program de voluntariat în spital pentru copiii internaţi singuri (Şi eu sunt Blondie)
4. Crearea unui centru de recuperare medicală postspitalizare pentru copiii cu afecţiuni grave în risc social (Căsuţa Blondie).
Pentru a-şi continua misiunea, Asociaţia „Blondie” face apel la solidaritate şi generozitate, donaţiile fiind esenţiale pentru achiziţionarea primei ambulanţe aeriene a României:
RO37 INGB 0000 9999 0909 6711 – LEI
RO37 INGB 0000 9999 0909 6765 – EURO
Titular cont: ASOCIATIA BLONDIE – IMPARTE PENTRU ALTA PARTE
Banca: INGB CENTRALA
SWIFT: INGBROBU
BIC: INGB