Prevalenţa actuală a obezităţii în România este de 36% a declarat preşedintele Comisiei de cardiologie din Ministerul Sănătăţii, Dragoş Vinereanu.
El a avut o intervenţie în cadrul conferinţei „Obezitatea – problemă de sănătate publică: informare, conştientizare, educaţie medicală”, organizată la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila”.
Potrivit specialistului, în 10% dintre cazuri este vorba de obezitate severă, de tip II, iar obezitatea morbidă reprezintă 3% din cazuri. „Vorbim de o problemă majoră de sănătate publică în România”, a atras atenţia Vinereanu.
El a menţionat că 51% din populaţia lumii, în următorii 12 ani, va avea obezitate sau va fi supraponderală.
Pe plan naţional, Dragoş Vinereanu a evocat un screening făcut pe 150.000 de subiecţi „aşa-zis sănătoşi”, care au prezentat 75% preponderenţă pentru obezitate sau exces de greutate.
Vinereanu a amintit că, în prezent, apar tratamente pentru obezitate, dar acestea trebuie dublate de schimbarea stilului de viaţă, care este „esenţială”.
Rectorul UMF „Carol Davila”, Viorel Jinga, a subliniat că medicii ar trebui să fie exemplu pentru pacienţii lor în ceea ce priveşte nutriţia.
El a anunţat că la cantina studenţească a UMF va fi desfăşurat un proiect-pilot pentru a vedea numărul de calorii din fiecare aliment şi va fi prezentat studenţilor. Un proiect asemănător se va desfăşura şi la Politehnica Bucureşti. AGERPRES