Coordonatorul Centrului de prevenire a cancerului de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, profesor doctor Szabó Béla, susţine că una dintre puţinele forme de cancer care poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare este cancerul de col uterin, iar din acest motiv a îndemnat femeile să acceseze testele gratuite oferite printr-un proiect european.
„Cancerul de col uterin este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare şi depistare precoce. În cazul cancerului de col uterin există o metodă ieftină, nedureroasă, neinvazivă care este în măsură ca într-o proporţie de 96% să depisteze la timp leziunile precanceroase – testul Babeş Papanicolau. În acest moment, facilităţile din partea sistemului sanitar sunt date: există un proiect în derulare care asigură toate condiţiile pentru accesul gratuit al tuturor categoriilor din populaţia feminină la acest test. Acum este rândul dumneavoastră să vă prezentaţi la acest test şi să beneficiaţi de avantajele acestei metode de depistare precoce a cancerului de col uterin. Vă aşteptăm la testare”, a afirmat profesor doctor Szabó Béla.
Szabó Béla a făcut referire la testele gratuite Babeş Papanicolau care se efectuează în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş.
Pentru ca femeile să aibă un acces cât mai facil la aceste testări Babeş Papanicolau, iniţiatorii proiectului se deplasează în diferite localităţi din Regiunea Centru, cu o caravană mobilă, dotată cu aparatură performantă.
SCJU Târgu Mureş a precizat, luni, că această caravană mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 24-26 mai în judeţul Harghita, în localităţile Vlăhiţa, Căpâlniţa, Borsec, Corbu şi Tulgheş, iar la aceasta sunt invitate femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 29 de ani.
„În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin (…) De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi”, a precizat SCJU Târgu Mureş.
Managerul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, dr Cosmina Cristina Uzun, a arătat că acţiunea are ca obiectiv creşterea accesului la programe de sănătate, prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din Regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.
„În teorie, toată lumea este conştientă de importanţa controalelor de rutină, însă, în tumultul vieţii de zi cu zi, amânăm în continuu vizita la medic. 5 minute dedicate vizitei la medicul ginecolog şi testării Babeş-Papanicolaou te poate feri de neplăceri şi chiar îţi poate salva viaţa. Te invităm să pui grija pentru sănătate în topul listei de priorităţi! Testează-te! Îţi poate salva viaţa!”, a declarat dr. Cosmina Cristina Uzun. AGERPRES