Premiera medicală ce a avut loc pe 10 februarie la Cluj-Napoca, unde o echipă de medici intervenționiști și clinicieni a reușit închiderea minim-invazivă a două cazuri de scurgere paravalvulară mitrală, a ocazionat o întâlnire Zoom a echipei CardiologieModernă cu dr. Ștefan Moț, medic primar cardiolog, specializat în cardiologie intervențională și ecografie Doppler vascular la Spitalul Monza-Ares din Cluj-Napoca.

Scurgerea paravalulară este una dintre complicațiile ce apar în urma intervențiilor chirurgicale în care pacienților le este înlocuită una dintre valvele inimii. În cazurile severe, atunci când proteza valvulară se desprinde de țesutul cardiac, valvele nu-și mai îndeplinesc funcțiile anatomice și sângele curge anormal. În astfel de situații, funcția inimii se depreciază și poate apărea insuficiența cardiacă, precum și alte boli cardiace grave.

Am vorbit cu dr. Ștefan Moț despre dificultatea celor două operații de închidere percutană a unor leak-uri paraprotetice în cazul a doi pacienti cu intervenții chirurgicale anterioare, de protezare cu valvă mecanică la nivelul mitralei, și factorii care ar fi putut influența succesul acestora. ”Protezele erau disfuncționale în cazul ambilor pacienți prin dezinserția unor porțiuni ale inelului protetic de la structurile cardiace din jurul protezei. Această dezinserție s-a produs ca urmare a derapării firelor de ligatură cu care s-au legat protezele de structurile cardiace, iar faptul că ele nu mai erau corect inserate făcea ca protezele să nu mai reprezinte structura necesară unei bune funcționări a inimii.” Medicul explică faptul că, ”sângele, în loc să fie dirijat către cavitățile ce trebuie să primească în mod normal acel sânge, către aorta, circula înapoi din ventriculul strâng spre atriul stâng prin acea comunicare anormal situată în jurul structurilor protetice. În cazul ambilor pacienți, comunicarea era importantă ca și dimensiuni iar reintervenția chirurgicală de reprotezare a valvei mitrale era o contraindicație sau un risc foarte mare, aproape imposibil de asumat de către echipa chirurgicală, respectiv de către pacienți”.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Cardiologiemoderna.ro