”Obezitatea este o boală cronică, iar abordarea sa trebuie făcută multidisciplinar” a declarat medicul diabetolog Sorina Ispas, în cadrul interviului acordat echipei Rodiabet la  Conferința Interdiab din 14-16 martie 2024.

Dr. Sorina Ispas susține că doar o implicare constantă și de lungă durată poate aduce schimbarea în percepția publicului larg cu privire la obezitate și impunerea noțiunii corecte că ”obezitatea este o boală cronică”.

”O persoană cu obezitate trebuie să abordeze un stil de viață diferit. Să treacă la o terapie nutrițională echilibrată. O altă abordare pentru a ajunge la un stil de viață sănătos este includerea exercițiului fizic. Studiile ne arată că atunci când efectuăm 10.000 de pași pe zi putem slăbi 0,5 kg / pe săptămână”, a explicat asistent univ. dr. Sorina Ispas.

Aceasta a vorbit și despre importanța somnului pentru sănătate, arătând că ”trebuie să dormim 8 ore pe noapte, inclusiv pentru a scădea insulino-rezistența”.

Riscurile asociate grăsimilor viscerale

Grăsimea viscerală reprezintă un factor de risc foarte important în dezvoltarea diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, sau ale celor renale.

Dr. Ispas a explicat, în interviul acordat echipei Rodiabet, cât de importantă este monitorizarea grăsimilor viscerale: ”O persoană care este normoponderală poate să aibă grăsime viscerală, adică grăsime care se depune la nivelul organelor, în exces și trebuie să monitorizeze acest lucru cu ajutorul medicului, efectele acesteia fiind dintre cele mai grave.”

Dr. Ispas a vorbit și despre chatbotul Diabeta, pe care îl utilizează deja de ceva vreme: ”Diabeta este o interfață inteligentă, un prieten care vine în sprijinul specialiștilor din domeniul sănătății și vă recomand să o folosiți!”.

Despre Conferința Interdiab 2024

Asociaţia pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale (ASRMN) a organizat cea de-a 10-a ediţie a Conferinţei Internaţionale Managementul Interdisciplinar al Diabetului Zaharat şi al Complicaţiilor Sale (InterDiab), în perioada 14-16 martie 2024, la Hotel Crowne Plaza, în Bucureşti. Cea de-a 10-a ediţie a Conferinţei INTERDIAB a adus împreună invitaţi prestigioşi din România și din străinătate, care au dezbătut temele actuale din diabet, nutriție, cardiologie, endocrinologie, nefrologie. Conferința InterDiab este organizată cu suportul logistic al MediMed Publicis.