musat_ovidiu.jpgAproximativ 5% dintre pacienții cu diabet ajung în situația de a avea complicații la nivel ocular, a declarat medicul primar oftalmolog Ovidiu Mușat, de la Spitalul Militar Central. „În contextul manifestărilor clinice ale diabetului zaharat, apar și la nivelul globului ocular complicații majore vizavi de prognosticul vizual. Mă refer aici la situațiile pacienților cu glaucom secundar neovascular, la situațiile pacienților cu hemoragie vitreană, cu decolare de retină tracțională. În cazul situației ochiului diabetic, se poate ajunge și la dezlipirea retinei. Recomandarea pentru pacientul diabetic, din punctul de vedere al medicului oftalmolog, atât anterior, cât și ulterior post-operator este de a se echilibra glicemia, dat fiind faptul că aceste complicații apar pe fondul unei trenări a diabetului neglijat terapeutic. Studiile de specialitate arată că, la nivel internațional, aproximativ 5% dintre pacienții cu diabet ajung să facă acest tip de complicații ale globului, dintre care se distinge, de departe, scăderea ireversibilă a acuității vizuale”, a afirmat medicul oftalmolog.

Potrivit acestuia, între cauzele care determină degradarea vederii în sens dramatic se numără glaucomul, dar acesta este o boală tratabilă, care diagnosticată la timp și tratată corespunzător permite asigurarea unui anumit grad al acuității vizuale; degenerescența maculară, afecțiune care survine cu vârsta; afecțiuni genetice precum distrofiile corneene, pentru care se poate face transplantul de cornee și, nu în ultimul rând, diabetul zaharat, cel care generează retinopatia diabetică proliferativă sau neproliferativă.

„Din toate cazurile menționate mai sus, din punctul meu de vedere, distrofiile retiniene, precum retinopatia pigmentară care evoluează uneori și cu atrofie de nerv optic și cu alterarea felului în care funcționează fotoreceptorii și degenerescența maculară sunt afecțiunile cele mai grave, la care nu există niciun remediu terapeutic. Acestea fac parte din bolile invalidante”, a explicat medicul. AGERPRES