O boală precum cancerul nu poate aștepta ca pandemia COVID-19 să se sfârșească. Pacienții cu afecțiuni oncologie trebuie să reprezinte o prioritate, chiar și în timpul unei pandemii, iar accesul la îngrijiri medicale trebuie asigurat în permanență. Sunt concluziile prezentate de Dr. Monica Dugăeșescu, Medic Rezident Medicină de Laborator, Institutul Clinic Fundeni, într-un interviu pentru platforma DespreCancer.ro.

În opinia medicului, este necesară realizarea de protocoale speciale pentru pacienții oncologici, care, pe de-o parte trebuie să aibă acces la procedurile diagnostice și terapeutice și, pe de altă parte, fiind o populație vulnerabilă la infecțiile virale, trebuie protejați în mod deosebit de transmiterea SARS-CoV-2. ”În contextul lansării Planului European de Cancer, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer subliniază importanța adoptării unui Plan Național de Cancer, pentru a asigura accesul la intervențiile diagnostice și terapeutice, dar și utilizarea eficientă a resurselor disponibile. Este necesară realizarea unor eforturi semnificative pentru a remedia situația actuală, însă bolnavii cu cancer ar trebui să reprezinte o prioritate a sistemului de sănătate al oricărei țări”, a spus Dr. Dugăeșescu.

 

Influența pandemiei COVID-19: creșterea mortalității cancerului

Chestionată în legătură cu efectele pandemiei asupra bolnavilor de cancer, aceasta a arătat că, ”de la debutul pandemiei COVID-19, eforturile instituțiilor din domeniul sănătății s-au focusat pe limitarea răspândirii noului coronavirus și pe managementul pacienților infectați cu SARS-CoV-2”.

Urmarea: ”Inevitabil, pacienții non-covid au fost afectați de aceste schimbări și, în particular, pacienții cu cancer au avut de suferit. La debutul pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că, în 122 din 163 de țări, serviciile de îngrijiri medicale pentru boli netransmisibile (printre care și cancerul) au fost afectate, iar în regiunea europeană în 1 din 3 țări, îngrijirile acordate pacienților diagnosticați cu cancer au fost întrerupte parțial sau total. În aprilie 2020, în Kirghistan numărul de cazuri de cancer nou diagnosticate a scăzut cu 90%, iar în Olanda și Belgia cu 30-40%. Directorul Regional pentru Europa al OMS a declarat că impactul pandemiei COVID-19 asupra îngrijirii pacienților cu cancer este unul catastrofal. Diagnosticarea acestora a scăzut, iar depistarea cazurilor s-a realizat în stadii mai avansate de boală, când opțiunile terapeutice sunt adesea insuficiente. Inițierea terapiei a fost, de asemenea, întârziată, intervențiile chirurgicale au fost amânate sau chiar anulate, medicația antineoplazică nu a fost disponibilă întotdeauna, studiile clinice au fost întrerupte, iar reevaluările periodice au fost amânate, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru pacienții oncologici cu risc de recidivă. Toate acestea au contribuit la o creștere a mortalității cancerului, în timpul pandemiei COVID-19.”

 

 

Continuarea materialului pe platforma specilaizata Desprecancer.ro