Primele teste de COVID-19 sunt efectuate din această săptămână la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Dr. A.I. Sbârcea” din Braşov, după ce aici a fost instalat un modern aparat de testare Real Time PCR, în valoare de aproximativ 600.000 de lei.

“Recepționarea noului aparat Real Time PCR automat aduce un avantaj considerabil, ce derivă din timpul de așteptare a rezultatului mult mai mic, în sensul că avem posibilitatea de a ști mai repede dacă pacientele internate sunt sau nu infectate COVID-19. Un alt aspect este cel financiar, deoarece cheltuielile aferente acestui screening vor scădea la jumătate”, declară Dr. Mircea Preda, managerul unității spitalicești, în interviul acordat portalului MedicalManager.ro.

Acesta anunță că se intenționează încheierea unui contract cu DSP Brașov, prin care să fie asigurată testarea și unor pacienți din afara spitalului, atunci când celelalte centre de testare din Brașov sunt depășite de solicitări.

 

“Nu au existat cereri de concedii de odihnă sau concedii medicale nejustificate”

Potrivit managerului Maternității brașovene, începând cu data de 7 aprilie s-a început testarea tuturor pacientelor și a personalului medical, în medie o dată la doua săptămâni sau de două ori în trei săptămâni, la ieșirea și la intrarea în tură. Testarea a fost asigurată de către Genetic Center București într-o primă etapă iar în prezent de către laboratorul Medlife din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, testare asigurată din bugetul propriu al spitalului.

“O medie a numărului de teste efectuate într-o săptămână ne semnalează aproximativ 273 de teste pentru personalul medical și un număr de 135 de teste pentru pacientele internate. Chiar dacă această operațiune a necesitat costuri semnificative, testele au asigurat o parte importantă din prevenție în ceea ce privește întreaga procedură de prevenire a infectării personalului medical”, menționează Dr. Mircea Preda.

Acesta recunoaște că perioada ce a trecut de la declanșarea epidemiei de coronavirus și până în prezent a reprezentat un adevărat test pentru întregul personal medical al spitalului.

“Aceste două luni au presupus o mobilizare exemplară a întregii echipe medicale, putere de sacrificiu atunci când a fost vorba de viețile personale, aceștia trebuind să stea uneori departe de cei dragi, pentru că în toată această perioadă s-a lucrat în ture de 24 de ore activitate, cu 24 de ore de repaus, timp de o săptămână, ceea ce a fost epuizant pentru personalul medical. Acesta a trebuit să dovedească rigurozitate și concentrare maximă, pentru că orice greșeală putea însemna infectarea cuiva din echipă. Cu toate acestea nu a fost nimeni care să dea înapoi, nu au fost cereri de concedii de odihnă sau concedii medicale nejustificate, nimeni nu a dezertat. Alături de ei au fost și cei din personalul administrativ, care au asigurat achiziția echipamentelor de protecție și a substanțelor dezinfectante atât de necesare în această perioadă. Nu pot uita nici sprijinul sponsorilor, fie ei ONG-uri sau SRL-uri, chiar persoane fizice, care au venit în sprijinul nostru în principal cu donații de echipamente. Cu toții au contribuit la gestionarea eficientă a acestei provocări numite COVID-19”, precizează Dr. Mircea Preda.

 

“Am constituit ture de lucru pentru întreg personalul medical, cu pauze de o săptămână sau două săptămâni”

Managerul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Dr. A.I. Sbârcea” consideră că evitarea apariției unui focar de infecție în spital a fost psobiliă datorită adoptării în regim de urgență a măsurilor de prevenție și a protocoalelor de lucru destinate acestei perioade dificile.

“În primul rând s-a luat măsura constituirii unor ture de lucru pentru întreg personalul medical (medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare) cu pauze de o săptămână sau două săptămâni, evitându-se astfel riscul râspândirii virusului de la posibili colegi infectați dar asimptomatici. Apoi, fiecare pacient care nu se încadra în definiția de caz a fost tratat ca fiind potențial infectat, personalul purtând în mod obligatoriu echipament de protecție (mască chirurgicală, vizieră, capelină, halat de unică folosință, mănusi), în acest fel pacientele asimptomatice descoperite ulterior ca fiind pozitive la testarea PCR nu au provocat infectarea niciunui cadru medical prezent la caz.

Cea de-a doua masură a fost cea a testării tuturor pacientelor și a personalului, în acest fel fiind descoperite cazuri total asimptomatice și la paciente și la personalul medical din spital. În această situație, în urma anchetelor epidemiologice efectuate, s-a putut stabili sursa de infectare a celor trei cadre medicale depistate pozitiv ca fiind din afara spitalului și s-au luat măsuri în timp util, astfel încât să nu se creeze un focar de infecție pe respectivele secții. O altă măsură luată a fost cea a izolării fiecarei paciente într-un salon individual până la sosirea rezultatelor testării, astfel încât s-a evitat contaminarea altor paciente de la persoanele asimptomatice descoperite cu rezultat pozitiv”, explică Dr. Mircea Preda.

 

Numărul de cazuri obstetricale dificile a fost neobișnuit de mare în această perioadă

Potrivit acestuia, pe perioada stării de urgență în Maternitatea Brașov numărul de externări a reprezentat 80% din numarul mediu de externări lunare din perioada precedentă, considertă normală. Pe secția de prematuri, de exemplu, numărul de zile de spitalizare alocate pentru ei a fost neschimbat. Scăderea majoră a fost înregistrată la nivelul foilor de zi, din cauza imposibilității asigurării cazării pentru aceste paciente. Numărul de cazuri obstetricale dificile, care au pus în pericol viața mamei sau a copilului, a fost neobișnuit de mare în această perioadă, ceea ce a fost o provocare în plus pentru personalul medical. Am reușit să asigurăm în mare măsură ca mămicile care au născut în această perioadă să stea în camere individuale împreună cu copiii, fară costuri suplimentare până la externare. În concluzie, putem spune că spitalul a funcționat aproape la parametri normali și în această perioadă dificilă”, conchide managerul Maternității din Brașov.

Proiecțiile Dr. Mircea Preda pentru perioada următoare sunt optimiste: începând cu luna iunie se va relua activitatea ginecologică programabilă, dar va fi o lună de tranziție, în care se vor păstra o parte din măsurile de precauție, iar din iulie, sau cel târziu august, toată lumea speră să se poată reveni la normalitatea mult dorită. Tot din luna iunie, pentru mămicile testate și cu rezultat negativ pentru infecția COVID-19, se dorește reintroducerea programului “Ora Magică” și nașterea cu anestezie peridurală la cerere.

 

MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1700 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la newsletter-ul MedicalManager.ro. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență. Abonați-vă la Newsletterul gratuit MedicalManager, AICI!