Prof. dr. Mircea Onofriescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, nu exclude ipoteza ca tânăra însărcinată, care a murit în cursul săptămânii trecute la Spitalul Judeţean din Botoşani, să fi suferit un tromboembolism pulmonar, el apreciind ca fiind de neconceput lipsa de comunicare în cursul nopţii cu personalul medical.

Profesorul ieşean, care a fost şi manager al celei mai mari maternităţi din Moldova, Spitalul de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, a vorbit pentru AGERPRES despre cazul care a stârnit revoltă în rândul populaţiei, provocând o serie de acţiuni de protest.

El a menţionat că aprecierea unui caz medical, mai ales unul soldat cu decesul pacientei, este foarte greu de făcut de la distanţă.

„Trebuie să ai toate informaţiile despre cazul respectiv. Colegii mei de la Botoşani mi-au comunicat că pe tot parcursul internării pacienta nu a avut o sângerare genitală importantă, care să impună evacuarea sarcinii. Pe de altă parte, toţi parametrii biologici ai acestei paciente au fost în limite normale. Ne referim la homoleucogramă, VSH, proteină C reactivă. Eu nu am avut posibilitatea să verific corectitudinea informaţiilor furnizate de colegii din Botoşani, dar în condiţiile de urgenţă majoră la o pacientă tânără, care nu avea sângerare genitală în cantitate importantă, este posibil să fi intervenit o altă afecţiune. Cel mai probabil a apărut un tromboembolism pulmonar. Tromboembolismul pulmonar este o urgenţă majoră care trebuie tratată în serviciul de terapie intensivă şi în colectiv multidisciplinar: medic cardiolog, ATI-st, obstetrician, medic internist şi aşa mai departe. Rezultatul anatomo-patologic o să arate cauza acestui caz cu evoluţie nefastă”, a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu.

Conform acestuia, electrocardiograma făcută în terapia intensivă ar trebui să arate dacă pacienta a avut şi probleme cardiorespiratorii.

„O electrocardiogramă îţi arată care este disfuncţia cardiacă şi pulmonară. Sunt convins că nu au avut timp să facă o radioscopie pulmonară, care ar fi fost utilă. Mai sunt nişte analize de sânge care ar mai fi trebuit făcute. Pacienta nu a avut o hemoragie importantă care să impună evacuarea sarcinii. Acolo a mai fost altceva. Ea nu a fost dusă la reanimare pentru că nu pierdea sânge în cantitate importantă, nu avea o simptomatologie, iar analizele erau normale. Aşa că a fost pusă să stea într-un pat de pe secţie, ca să se odihnească. Dar chiar dacă te odihneşti într-un pat poate oricând să apară o complicaţie”, a explicat medicul.

Profesorul Onofriescu a admis că în acest caz au existat şi o serie de erori.

„Asistenta de sector trebuia să anunţe medicul de gardă, iar acesta trebuia să dirijeze urgent pacienta spre terapia intensivă, unde specialiştii de acolo ar fi trebuit să afle dacă e vorba de viroză respiratorie, stare septică, edem pulmonar, tromboembolism pulmonar etc. Posibilitatea unei septicemii cu şoc septic este puţin probabilă în condiţiile în care analizele efectuate la internare au fost normale”, a arătat Onofriescu.

Acesta a menţionat că astfel de situaţii, în care o pacientă internată la maternitate prezintă disfuncţie cardiorespiratorie acută, sunt rar întâlnite, iar pentru a fi rezolvate cu succes este nevoie de o echipă interdisciplinară implicată şi foarte bine pregătită profesional.

„Cu toţii trebuie să învăţăm din cazurile acestea care au un prognostic, din nefericire, nefavorabil. Eu am văzut cazuri de tromboembolism pulmonar care au fost rezolvate cu succes, dar trebuie să ai o echipă de specialişti în anestezie-terapie intensivă şi cardiologi foarte pricepuţi. Ştiu cazuri din mai multe spitale din Moldova în care au fost astfel de situaţii, în special după naştere, şi care au avut evoluţie nefavorabilă. Asta spune şi literatura de specialitate. Asta e realitatea. Poţi să faci tromboembolism pulmonar şi la New York, şi la Paris, şi la Tokio. Poţi să faci tromboembolism pulmonar după o intervenţie ginecologică sau după o naştere, dar în funcţie de caz trebuie făcută administrarea de anticoagulante. E clar că acolo a fost şi altceva, nu numai existenţa unei sarcini oprite din evoluţie. Tromboembolismul pulmonar e o urgenţă rară, dar care poate să existe”, a mai spus dr. Mircea Onofriescu.

El a precizat că şi medicii de la Maternitatea ”Cuza Vodă” s-au confruntat cu astfel de cazuri de tromboembolism pulmonar, dar care au apărut după ce pacientele au născut, ultimul caz fiind înregistrat în urmă cu jumătate de an.

„După naştere riscul de tromboembolie este mult mai mare. Ne-am dat seama că lucrurile nu merg cum trebuie, am chemat cardiolog, ne-am dat seama ce problemă este, pacientei i s-a făcut ecografie de cord, în terapie intensivă, şi electrocardiogramă. În jumătate de oră a fost transferată la Cardiologie, la Institutul de Boli Cardiovasculare. Toate lucrurile au mers bine, deşi a fost o urgenţă majoră. S-au folosit nişte medicamente de ultimă generaţie, pentru refacerea funcţiei cardiace. Pulmonul fiind blocat de cheaguri, inima nu mai poate, nu mai rezistă, aşa că trebuie refăcute funcţiile”, a explicat medicul.

Acesta a ţinut să precizeze că „lipsa de comunicare în cursul nopţii cu cadrele medicale, timp de 7 ore, este de neconceput”.