Dr. Mihai Marinescu este medic primar cardiolog la Spitalul de Urgențe ”Sf. Andrei” din Galați și colaborează cu Clinica Hiperdia Galați, Clinica Sanavita Galați, Spitalul Sanador București și Centrele de Excelență Ares București.

Într-un material pentru portalul medical CardiologieModerna.ro, Dr. Mihai Marinescu a vorbit despre importanța pe care o ocupă cardiologia intervențională în cardiologie ca disciplină și în rândul oamenilor cu diverse patologii cardiace.

”Cardiologia intervențională este o ramură a cardiologiei care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, pe plan mondial și inclusiv în România. Presupune intervenții de diagnostic precum coronarografia, ce poate fi urmată de intervenție terapeutică în sensul revascularizării coronariene, dar și implanturi percutanate de valve aortice, reparația valvei mitrale prin procedeul mitral-clip, implantarea de stent-graft-uri la nivelul aortei pentru reparația anevrismelor și rezolvarea intervențională a diverselor defecte congenitale ale cordului (defect septal interatrial, stenoză artera pulmonară, coarctație de aortă). Având în vedere faptul că patologia coronariană (angina pectorală, infarctul miocardic) este principala formă de manifestare a bolilor cardiovasculare și faptul că impactul acestor afecțiuni asupra populației este foarte mare, fiind practic printre principalele cauze de mortalitate sau de morbiditate în întreaga lume, România se situează, din păcate, printre țările europene cu o incidență foarte mare a patologiei cardiace.”

În acest context, medicul specializat în cardiologie intervențională este de părere că prezența serviciilor moderne de cardiologie cu capacitatea de a efectua proceduri moderne de cardiologie intervențională au un rol primordial asupra creșterii duratei de viață a populației, aceste servicii moderne permițând atât diagnosticarea rapidă și corectă, cât și tratarea corespunzătoare.

De asemenea, medicul pune în evidență faptul ca dotarea cu aparatură medicală performantă și modernă este esențială bunei desfășurări a activității medicale în cadrul unui spital, alături de buna pregătire a cadrelor medicale în a utiliza aparatura respectivă. ”Cum bolile cardiovasculare ocupă un loc fruntaș printre patologiile existente, dotarea centrelor medicale cu aparatură dedicată cardiologiei intervenționale permite diagnosticarea și tratarea la standarde moderne a majorității pacienților internați.”

Personalul medical specializat și aparatura modernă în cardiologie intervențională

Dotarea măcar a reședințelor de județ cu aparatură dedicată cardiologiei intervenționale ar asigura promptitudinea în diagnosticarea și tratarea unui număr mare de pacienți cu boală coronariană (acută și cronică), ceea ce s-ar traduce prin creșterea calității vieții, scăderea mortalității, reducerea incidenței complicațiilor și a evoluțiilor nefavorabile,” spune dr. Marinescu. Acest lucru ar implica o reintegrare a pacienților în viața profesională și personală cu impact major atât asupra pacienților, asupra familiilor acestora, cât și la nivelul întregii comunități de care aceștia aparțin,” mai completează acesta.

Un alt aspect pe care-l subliniază constă în reducerea semnificativă a costurilor necesare transportului de urgență a pacienților către alte centre medicale dotate corespunzător. Încă un aspect important, parte din vederea de ansamblu asupra unităților medicale de urgență dotate și a ceea ce implică cardiologia intervențională modernă, se referă la reducerea cheltuielilor legate de plata concediilor medicale prelungite, cât și a numărului pensionărilor pe caz de boală și handicap.

”Înființarea unui serviciu de cardiologie intervențională presupune atât investiții în aparatură medicală și materiale consumabile, dar și în formarea unei echipe medicale formate din medici cardiologi, asistente și personal auxiliar. Pregătirea medicilor în cardiologie intervențională se poate efectua la acest moment doar în câteva centre universitare din țară și în număr relativ limitat, la fiecare doi ani (timp necesar efectuării cursului de competență). La sfârșitul celor doi ani se susține un examen în urma căruia se obține certificatul de competență ce permite medicului să lucreze ca operator independent.” a explicat cardiologul intervenționist Mihai Marinescu pentru platforma medicală CardiologieModerna.ro.

Timpul & intervenția cardiovasculară

Întrebându-l despre ce înseamnă timpul în relație cu intervenția cardiovasculară, medicul ne-a expus consecințele neintervenirii la timp într-o urgență cardiacă.

”Urgențele din domeniul cardiologiei intervenționale sunt reprezentate de către infarctul miocardic și sindroamele coronariene cu risc înalt (pacienți instabili hemodinamic, cu tulburări de ritm severe, stop cardiorespirator resuscitat etc.). În ceea ce privește infarctul miocardic, timpul înseamnă mușchi cardiac salvat, în sensul în care, odată instalat infarctul miocardic, înseamnă că un vas de sânge ce alimentează o anumită zona din mușchiul inimii este obstruat complet. Acest fapt indică că acea zonă nu este irigată de sânge și, pe cale de consecință, mușchiul respectiv moare treptat. Daca intervenția de dezobstrucție este întârziată peste 12 ore de la debutul infarctului, rezultatul procedurii nu mai este cel dorit și nu se salvează decât o suprafață mică din mușchiul inimii afectat, ceea ce se traduce prin performanța cardiacă redusă, incapacitate de efort, practic instalarea insuficienței cardiace, adică principala cauză a calități reduse a vieții, incapacitate de muncă și mortalitate.”

Cardiologia intervențională și ce înseamnă un cardiolog intervenționist bine pregătit

”După cum am menționat, durata Cursului de Competență în Cardiologie Intervențională este de doi ani, însă pregătirea medicului intervenționist continuă și în afara acestor doi ani prin participarea la cursuri, workshop-uri și prin experiența proprie, funcție de cazuistica întâlnită. Cu siguranță un spital precum Spitalul Floreasca București, prin profilul său de urgență și prin vasta cazuistică, reprezintă un loc propice dezvoltării unui tânăr cardiolog și cu atât mai mult a unui cardiolog intervenționist.”

Tânărul cardiolog apreciază colectivul Secției Cardiologie din cadrul Spitalului Floreasca, prin prisma experienței sale, descriindu-l precum un colectiv care a stimulat învățarea, care a indus profesionalismul și dedicarea în efectuarea actului medical. ”Aș putea spune că toți medicii cu care am lucrat, atât la Spitalul Floreasca pe durata rezidențiatului, cât și la Spitalul Universitar pe parcursul celor doi ani de curs de competență, au contribuit la formarea mea, pe această cale mulțumindu-le tuturor.”

Literatura de specialitate în cardiologie intervențională

”Cei doi ani petrecuți în cadrul Spitalului Universitar București, în care am urmat cursul pentru competență de cardiologie intervențională, au fost extrem de benefici în ceea ce privește formarea mea ca medic. Desigur, incursiunea mea în cardiologia intervenționalaăa început încă de la Spitalul Floreasca în ultimii ani de rezidențiat, iar cursul efectuat în cardul Spitalului Universitar a venit ca o completare, o continuare a activității mele anterioare. Colectivul extrem de primitor a contribuit la o rapidă adaptare a mea în cadrul laboratorului de angiografie.

Cardiologia intervențională presupune rigoare, stăpânire de sine, luarea unor decizii importante de cele mai multe ori într-un timp relativ scurt, lucruri cu care am fost învățat în perioada celor doi ani de pregătire. Literatura de specialitate cuprinde Ghiduri Europene, cărți recomandate de către Societatea Europeana de Cardiologie Intervenționala precum Textbook of Coronary Percutaneous Interventions, dar și alte publicații și jurnale precum Eurointerventions. Toate aceste surse bibliografice sunt în limba engleză și nu se găsesc traduse în limba română, ceea ce presupune bineînțeles o bună cunoaștere a limbii engleze.”

Dr. Mihai Marinescu susține că ceea ce constituie drive-ul său în această profesie, constă tocmai în dezvoltarea cardiologiei din ultimii ani, asta însemnând tehnici noi, proceduri, în special în ceea ce privește cardiologia intervențională prin care se tratează din ce în ce mai multe patologii cardiovasculare. ”Dinamica dezvoltării cardiologiei, cu rezultate impresionante în ceea ce privește tratamentul pacienților induce o satisfacție profesională poate greu de atins în alte ramuri medicale nonchirurgicale. Posibilitățile de dezvoltare sunt nenumărate iar curba de învățare este foarte lungă, practic cardiologul și cu atât mai mult cardiologul intervenționist învață permanent.”