Investiția în educație ar trebui să fie o prioritate națională, după cum a arătat Dr. Mihai Creţeanu, medic primar, Compartiment Radiologie Intervențională , Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan Cel Nou”, Suceava, într-un interviu pentru MedicalManager.ro.

Motivul: ”În prezent, din păcate, viața sexuală începe din clasa a noua, dacă nu și mai devreme. Educația sexuală este foarte importantă, în timpul liceului, când o fată ar trebui să aibă acces la acest tip de educație, care să fie făcută de profesioniști. Viitoarea mamă trebuie să fie conștientă, să cunoască riscurile și controalele pe care trebuie să le facă.”

Viitorii părinți, minime cunoștințe de puericultură

”De asemenea, trebuie ca nu doar mamele, ci și tații să aibă minime cunoștințe de puericultură. Nu e derizoriu acel curs de două săptămâni, care-ți dă dreptul să stai acasă câteva zile, după ce se naște copilul”, a subliniat Dr. Mihai Creţeanu.

Altă concluzie: ”Cred că puțină seriozitate asupra educației, a ceea ce înseamnă mama și noul copil, este foarte importantă și reprezintă direcția în care ar trebui să se investească.”

Standardele de calitate privind siguranța mamei și copilului

”Știu că rigorile de acreditare ANMCS pentru spitalele din România se referă și la siguranța mamei și copilului. De aici până la rigurozitatea controlului, implementării și până la practică, posibil să existe anumite reticențe. Din cunoștințele mele, în ultimul timp nu au mai fost cazuri de infecții nosocomiale sau acele infecții care să afecteze siguranța mamei și copilului. Pe lângă asta, cel puțin în zona unde activez, Suceava și Iași, atât spitalul din Iași, cât și maternitatea din Suceava au fost renovate. Aceasta din urmă este, de foarte mult timp, o maternitatea de nivel II, bine pusă la punct. Consider că ne aflăm într-o perioadă de normalitate, în ceea ce privește siguranța mamei și a copilului”, a concluzionat Dr. Mihai Creţeanu.