Persoanele cu diabet traversează o perioadă destul de dificilă, nu doar ca urmare a ameninţării virusului SARS CoV2, cât mai ales ca urmare a abundenţei de informaţii şi indicaţii de natură medicală, de cele mai multe ori contradictorii, între care este greu să diferenţiezi adevărul sau realitatea. Este opinia Dr. Mihaela Victoria Vlăiculescu, Medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Medic primar Medicină Internă și președinte al Asociației Medicale „Sprijin Pentru Diabet”, exprimată într-un interviu acordat portalului RoDiabet.ro.

 

“Pacienţii au nevoie de noi ca suport medical, moral și psihologic în aceste vremuri de incertitudine

De aceea, spune domnia sa, în ultimele 2-3 luni a simţit nevoia de a comunica şi transmite pacienţilor mesaje şi indicaţii legate de conduita ce trebuie adoptată pentru a preveni infecţia cu SARS CoV2 şi răspândirea acestui virus, dar şi informaţii cu bază ştiinţifică legate de riscul la care sunt supuşi ca urmare a asocierii diabetului.

Aşa cum noi, ca profesionişti medicali, simţim de multe ori nevoia unui lider de opinie şi a informaţiei valoroase ştiinţific, cred că pacienţii noştri au nevoie de noi nu doar ca medici ai glicemiei lor, ci ca susţinători morali, ca persoane pe care se pot baza, ca suport medical, moral și psihologic în aceste vremuri de incertitudine şi nesiguranţă”, afirmă Dr. Mihaela Vlăiculescu.

Potrivit acesteia, lucrurile încep să intre într-o nouă normalitate în ceea ce priveşte activitatea în ambulatorii şi colaborarea cu medicul de familie şi alţi specialişti. Clinica noastră nu a fost închisă nici un moment, pacienţii noştri au putut beneficia de consult şi asigurarea medicaţiei aşa cum erau programaţi, însă anumite ambulatorii de spital au avut activitatea restricţionată. Pentru acei pacienţi am susţinut medicii de familie în ceea ce priveşte prescrierea medicaţiei specifice antidiabetice, iar pentru pacienţii din provincie am ţinut legătura cu medicii de familie locali pentru asigurarea continuităţii medicaţiei pacienţilor”, explică medicul specialist.

 

“Majoritatea pacienților nu au posibilitatea de a-și măsura glicemia la domiciliu

Dr. Mihaela Vlăiculescu consideră că în aceste ultime 3 luni au fost luate multe măsuri ce asigură protecţia pacienţilor, mai ales a pacienţilor vârstnici şi cu afecţiuni cronice, exemplificând cu renunţarea temporară la folosirea cardului de sănătate şi mai ales la recunoaşterea statutului de consult medical al telemedicinei, care a permis medicilor să țină legătura cu pacienţii în deplină siguranţă pentru toată lumea. Bineînţeles că şi aici există piedici şi mă refer în primul rând la faptul că majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat tip 2 nu au posibilitatea de a măsura glicemia la domiciliu. Este bine cunoscut că în această perioadă este esenţial ca pacienţii cu diabet să păstreze un echilibru al glicemiilor, dar ei nu au cum să aprecieze acest lucru. În plus, este foarte important să fie asigurată existenţa în farmacii a medicaţiei antidiabetice (şi nu numai, bineînţeles), astfel ca pacienţii să nu fie nevoiţi să întrerupă medicaţia, pentru că nu o pot procura şi medicii să nu fie nevoiţi să schimbe o medicaţie care funcţiona, tocmai în această perioadă în care contactele interumane trebuie menţinute la minim şi controlul glicemic la optim”, apreciază președintele Asociației Medicale „Sprijin Pentru Diabet”.

Datele epidemiologice acumulate arată că  acest virus nu va disparea în curând. Aşa că dacă iniţial mesajul nostru a fost #Staţi acasă, în acest moment trebuie să ne învăţăm pacienţii cum să iasă din casă fără să se expună riscului. Relaxarea care a început cu starea de alertă nu este în fapt o liberalizare, o reîntoarcere la stilul de viaţă anterior pandemiei, ci trebuie să fie o perioadă de învăţare a regulilor ce trebuie aplicate în urmatoarele luni, ca să ne reluăm treptat viaţa fără să ne punem pe noi sau pe ceilalţi în pericol de infectare”, subliniază Dr. Mihaela Vlăiculescu.

 

“Toate măsurile privind igiena mâinilor, atinsul suprafeţelor, distanțarea socială, rămân în vigoare

Ea afirmă că pentru persoanele cu diabet este foarte important să facă mişcare zilnic, să aibă acces la fructe şi legume proaspete zilnic, lucruri care presupun ieşirea din casă: Trebuie doar să îi învăţăm cum pot face acest lucru treptat, fără să exagereze, păstrându-se în acelaşi timp în siguranţă. Aceste ‘învăţături’ sunt parte a fiecărei consultaţii pe care o susţinem, pentru că lumea are nevoie să înveţe CE trebuie să facă şi CUM trebuie să facă. Toate măsurile privind igiena mâinilor, atinsul suprafeţelor, distanțarea socială, rămân în vigoare. Purtatul măştii este obligatoriu dacă sunt într-un spaţiu unde distanţarea socială nu poate fi corect respectată, de exemplu în piaţă. Dacă ies la o mică plimbare atunci când nu este o oră de aglomeraţie o pot face fără mască. Dar trebuie să se ferească să socializeze pe holul blocului sau în lift fără mască”.

Dr. Mihaela Vlăiculescu reamintește că prevenţia în diabet înseamnă exerciţiu fizic zilnic şi o alimentaţie sănătoasă, în care să fie bine reprezentate fibrele alimentare şi zarzavaturile, mai ales în această perioadă a anului când intrăm în sezonul fructelor şi legumelor. De aceea, pentru a putea face prevenţie în aceste vremuri trebuie să ne învăţăm pacienţii şi ‘potenţialii pacienţi’, respectiv persoanele aflate la risc de diabet, cum pot să iasă din casă în siguranţă. Aceasta este de fapt următoarea provocare, atât pentru noi  cât şi pentru pacienţii noştri, conchide Dr. Mihaela Vlăiculescu.