Dr. Marius Geantă: Screening-ul pentru fibrilaţia atrială ar putea reduce accidentele vasculare cerebrale

Screening-ul pentru fibrilaţia atrială asimptomatică (FA) la persoanele vârstnice şi tratarea cu medicamente anticoagulante ar putea preveni accidentele vasculare cerebrale, a susţinut dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, la conferinţa organizată de InoMed cu prilejul Zilei Mondiale a Creierului 2017.

Accidentele vasculare cauzate de FA sunt mai mari, mai grave şi cu rată mai mică de supravieţuire decât alte accidente vasculare cerebrale. Protejând persoanele vulnerabile ca să nu sufere un accident vascular îi scutim şi pe ei, dar şi familiile lor de multe necazuri“, a arătat Marius Geantă.

El a afirmat că screening-ul pe scară largă pentru fibrilaţia atrială asimptomatică la persoanele în vârstă de peste 65 de ani ar putea reduce costurile accidentelor vasculare cerebrale şi dizabilitatea asociată acestora şi ar ajuta la salvarea vieţilor. “Există, de asemenea, dovezi clare că detectarea FA asimptomatică înainte de dezvoltarea simptomelor şi tratamentul cu anticoagulante orale şi alte terapii ar putea reduce într-o mare măsură riscul de accident vascular cerebral şi ar reduce parţial riscul crescut de deces asociat”, a mai spus Marius Geantă, care este şi membru al consorţiului internaţional AF-SCREEN.

Potrivit AF-SCREEN, o treime dintre accidentele vasculare cerebrale apar la persoanele care suferă de fibrilaţie atrială, iar cea mai simplă cale de diagnosticare, într-un minut, a fibrilaţiei atriale, este printr-un EKG portabil, conectat la o aplicaţie pe telefonul mobil.

Fibrilaţia atrială este o aritmie obişnuită şi gravă a inimii, prezentă în unul din trei cazuri de accidente vasculare cerebrale. “Dacă ai 65 de ani sau mai mult, atunci poţi consulta un medic pentru a-ţi lua pulsul sau poţi verifica singur acasă dacă bate regulat ca un ceas. Dacă este neregulat, poţi face un ECG şi FA este diagnosticată şi tratată cu medicamente”, a conchis Marius Geantă. AGERPRES