„După toate previziunile noastre se conturează două teme principale pe zona de oncologie: lipsa comunicării și lipsa managementului de caz. De aceea cercul nu se poate închide în cazul pacientului din programul național de oncologie”. Este opinia susținută de Dr. Marius Filip – Director ANMCS, în cadrul dezbaterii profesionale de Management Modern în Oncologie organizată la Brașov, în data de 18 aprilie 2019.
Evenimentul organizat de Oameni și Companii, în parteneriat cu Bristol-Myers Squibb, Farmexpert, B. Braun și Regina Maria, cu susținerea partenerului instituțional ANMCS – Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, a avut ca temă ”Monitorizarea și eficientizarea Programului Național de Oncologie Cost-Volum”.
”Este foarte important ca aceste comisii interdisciplinare de oncologie să existe și să fie funcționale. Chiar există câteva orașe care au înființat o astfel de comisie virtuală, unde se comunică virtual atunci când pacientul este trimis de la un spital la altul, ceea ce este foarte bine. Dar cred că important ar fi ca aceste comisii să fie pe 2 trepte, o comisie medicală și una farmaco-economico-administrativă, asta pentru a nu scăpa din vedere și aspectul de monitorizare financiară, foarte important mai ales pentru Programele Naționale de Sănătate ”, este de părere dr. Marius Filip, Director în cadrul ANMCS.
Valentin Cernea, Director Medical Onco Card Brașov, a vorbit despre importanța comisiilor de specialitate. ”Aceste comisii ar trebui să fie funcționale în fiecare spital și ar trebui să existe și resurse dedicate. Noi avem o comisie cu toate specializările, care se întrunește în fiecare miercuri și cred că este o comisie excelentă. De fapt, calculul resurselor începe de la registrele naționale și știm cu toții că asta e ceea ce nu funcționează în acest moment.”
”Referitor la registre, noi ca federație am demarat acum trei ani un program pilot, am încheiat acorduri cu mai multe spitale dar ne-am împotmolit la partea de introducere a datelor, deoarece nu vrea nimeni să facă asta în mod voluntar. Noi avem softul, care este funcțional, dar trebuie să găsim acei oameni care să introducă datele necesare”, a explicat Alin Bujan, reprezentantul FABC – Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cacer, legat de inițiativele pe care federația le are pe această zonă.
Intervențiile au avut loc în cadrul dezbaterii profesionale organizate joi, 18 aprilie la Brașov, parte a programului de Management Modern în Oncologie dezvoltat de Oameni și Companii încă din 2012.
În anul 2019, una din temele majore pe care le abordează programul este accesul pacienților la medicamente și tehnologii inovatoare în sistemul de sănătate românesc, alături de posibilitatea modernizării și eficientizării modului de funcționare a Programului Național de Oncologie Cost-Volum. În acest an, programul se desfășoară cu susținerea partenerilor Bristol Myers Squibb, Farmexpert, și B. Braun, alături de partenerul instituțional Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).