„Principalele metode de evaluare a unui nodul pulmonar sunt radiografia pulmonară și examenul CT. Metodele imagistice moderne permit o investigare cu doze mici de iradiere, iar în acest moment radiologia face parte din echipa mare de diagnostic a bolilor pneumologice”, a declarat Dr. Maria Alexandrescu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală la NORD – Grupul Medical Provita, în cadrul webinarului Ora specialistului cu tema Managementul modern al afecțiunilor respiratorii – repere practice pentru clinician, desfășurat în data de 10 iunie.
„Screeningul low dose CT prezintă un risc de deces prin cancer pulmonar cu până la 20% mai mic.”
„Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai întâlnite forme de cancer. Un studiu efectuat pe un trial îndelungat între 2002 și 2007, pe un lot de 50.000 de pacienți cu risc crescut de cancer pulmonar, adică pacienți cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani fumători activi sau foși fumători, la care s-a efectuat anual fie LD, CT, fie radiografie pulmonară, a constatat că cei care au făcut examinări low dose CT au avut un risc cu 20% mai mic de deces prin cancer pulmonar”, menționează medicul specialist în Radiologie și Imagistică Medicală.
Cine trebuie să facă screening?
Screeningul pulmonar este foarte important în diagnosticul bolii în stadii incipiente, dar și în prevenția acestuia. Dr. Alexandrescu recomandă teste de screening pentru următoarele persoane: „În primul rând, pacienți cu vârste între 55 și 80 de ani, fumători activi sau foști fumători, care au fumat mai mult de 30 de pachete în istoric,un pachet pe zi timp de 30 de ani sau două pachete pe zi timp de 15 de ani. De asemenea, sunt recomandate atunci când au aparut anumite simptome, cum ar fi tuse sau modificarea unei tuse care exista, apariția hemoptizilor sau dispnee.”
Examinarea low dose CT
„Este un examen CT care este de 5 ori mai puțin iradian decât un CT toracic obișnuit și care echivalează cu 15 radiografii pulmonare. Avantajul major al acestei examinări este detecția precoce a cancerului pulmonar în faze în care este curabil și practic scade riscul de deces prin cancer pulmonar.Totuși, implică o doză de iradiere, chiar dacă este mai mică, ca orice metodă imagistică sau de diagnostic produce un stres sau o anxietate și poate să dea și rezultate fals-pozitive, adică să depisteze nuduri care nu sunt cancer”, explică Dr. Alexandrescu.
Referitor la caracteristicile nodulilor pulmonari, medicul subliniază următoarea idee: „În primul rând, trebuie să știm să-l caracterizăm, să știm ghidurile de urmărire, să știm patologiile și, evident, opțiuni de tratament și de diagnostic. Atunci când vorbim de caracterizarea unui nodul pulmonar, ne referim, în primul rând, la număr, dimensiuni, localizare, margini, densitate și prezența calcificărilor.”
Clasificarea nodulilor în funcție de dimensiuni:
- nodulii sub 4 mm au risc de malignitate 0;
- nodulii mai mari de 20 mm au risc de malignitate 81%.
Dr. Alexandrescu a continuat prezentarea despre caracteristicile nodulilor pulmonari, precizând diferite aspecte ale malignității.
„Mai mult de 90% din cancerele pulmonare au margini spiculiforme date de invazia vasculară sau limfatică. Pot să fie, evident, cu contururi neregulate, structura neomogenă, prezența necrozei intratumorale sau hemorragiilor, asocierea cu alte modificări de gen pleurezie sau adenopatii tumorale. ”
„Excavarea nodurilor, de asemenea, poate să fie un caracter de malignitate. Dacă avem un nodul cu o cavitate cu pereții groși, infiltrativă, evident că ne gândim la o leziune malignă. Leziunile multiple, diseminate în ambele câmpuri pulmonare excavate, bine delimitate, ne sugerează, însă, metastaze excavate. Leziunile apicale, unite, cu perete subțire, ne orientează către o patologie tuberculoasă.” Ultimele două caracteristici, menționate de medicul specialist, sunt densitatea nodulilor pulmonari și stabilitatea în timp.
„Aș vrea să reținem că nu orice nodul pulmonar este cancer, că este foarte important să identificăm nodulul pulmonar, este foarte important să-l caracterizăm, dar mai ales să știm cum să-l monitorizăm corect. Trebuie să știm că screeningul cancerului pulmonar prin low dose CT scade riscul decesului prin cancer, dar că acesta nu este indicat cu tuturor și că și-a arătat beneficiul doar la pacienții cu risc crescut de cancer pulmonar”, conchide Dr. Maria Alexandrescu.
Webinarul Managementul modern al afecțiunilor respiratorii – repere practice pentru clinician a fost dezvoltat la inițiativa și cu suportul NORD- Grupul Medical Provita.
Management webinar Managementul modern al afecțiunilor respiratorii – repere practice pentru clinician: Oameni și Companii.ro.
Promovare webinar: EventsMax.ro .