stop_fumat.jpgPeste 42.000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat, precum cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, a declarat vineri într-o conferință de presă dr. Magdalena Ciobanu.

„Universitatea din Washington a calculat câți oameni mor în fiecare țară din cauza fumatului printr-una din cele patru boli principale – este vorba de cancer, de boli cardiovasculare, de bolile obstructive cronice și de infarctul miocardic. În România, în fiecare an mor cel puțin 42.000 de persoane din cauza fumatului”, a afirmat dr. Magdalena Ciobanu la conferința organizată de Fundația medicală „Pneuma”.

Potrivit medicului, în ultimii ani, numărul de decese prin cancer pulmonar, ca și prin orice altă formă de cancer a crescut cu mai mult de 10%. „Nu este vorba că nu avem metode de tratament, că nu am fi capabili în România să tratăm cancere și de aceea mor pacienții, ci este vorba de faptul că numărul de cazuri nou diagnosticate cu această boală este într-o continuă creștere. În ultimii patru ani, numărul de cazuri noi de cancer pulmonar a crescut atât la bărbați, cât și la femei”, a spus dr. Ciobanu.

Pe de altă parte, medicul pneumolog prof. Miron Bogdan, prezent la conferință, a vorbit despre bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), subliniind că este o boală care apare la 20 de ani din momentul în care o populație începe să fumeze foarte mult. „Dacă noi acum avem o creștere foarte mare de BPOC și de cancer este fiindcă în anii 90 s-a fumat în demență în țara noastră. Și dacă este să sperăm că vom putea inflecta în sensul dorit în a scădea cifrele de morbiditate și de mortalitate aceasta se va întâmpla după 2020, adică la cel puțin 12-15 ani de când am început să reacționăm viguros împotriva factorilor de risc din care fumatul este cel mai important. Fumatul este cea mai gravă pandemie mondială, un miliard și ceva de oameni fumează din cei șapte miliarde de oameni”, a arătat prof. dr. Bogdan.

El a precizat că România din punct de vedre al mortalității din bolile respiratorii se află undeva mult peste media europeană. „Media europeană este la 85 la suta de mii de locuitori, noi suntem la 111, suntem cam la același nivel cu englezii, cu danezii, cu ungurii. Oricum avem o prevalență foarte mare de boli respiratorii inductoare de deces”, a spus medicul pneumolog.

Prof. dr. Miron Bogdan a explicat că BPOC este o boală care atinge global inflamatoriu plămânul dar în același timp este o entitate care se află „într-o constelație de alte boli”. „Se conjugă cu bolile cardiovasculare, în primul rând cu bolile coronariene, dar și cu accidentul vascular cerebral, cu diabetul zaharat de tip II, cu miopatia, cu osteoporoza, cu depresia, cu boli care sunt inductoare de multă suferință în populație. Cel mai mare risc pentru BPOC este fumatul – 80%, dar și poluarea atmosferică. BPOC este boală cu o foarte mare mortalitate. Se moare mai mult de BPOC decât de infarct miocardic acut”, a arătat Bogdan. El a spus că, din punct de vedere al cancerului bronhopulmonar, de opt ori mai mult se prezintă tumori maligne pulmonare la fumători față de nefumători.

Specialiștii susțin că în România sunt aproape 5 milioane de fumători. Cei mai mulți dintre fumători au între 25 și 44 de ani, locuiesc la oraș și sunt bărbați. Cel mai puțin fumează persoanele trecute de 65 de ani, cei care locuiesc în mediul rural, bărbații cu studii superioare și femeile cu educație primară. Cea mai alarmantă cifră se înregistrează în rândul tinerilor sub 15 ani, unul din patru fumând zilnic.

Fundația medicală „Pneuma” lansează cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun o petiție publică prin care îi invită pe toți cei care doresc o viață fără tutun să solicite autorităților creșterea bugetului alocat activităților de prevenire și tratament al fumatului. Petiția poate fi semnată între 31 mai și 30 iunie, pe site-ul www.fundatiapneuma.ro. AGERPRES