Laurențiu Belușică, managerul spitalului orășenesc Găești, pledează pentru terapia hiperbară la pacienții cu hipoxie cauzată de Covid-19. Recent medicul chirurg a atras atenția oficialităților că în România se moare din lipsă de oxigen, în timp ce zac nefolosite mai multe barocamere achiziționate după tragedia de la Colectiv. A cerut chiar una pentru spitalul pe care-l conduce și e dispus să intre într-o barocameră împreună cu pacienții de Covid-19 care necesită să fie asistați.

,,Această pandemie ne-a luat pe noi, pe sistem și pe medici, pe nepusă masă. Spitalele din România care îngrijesc pacienți COVID au fost prinse pe picior greșit”, a precizat dr. Laurențiu Belușică, managerul Spitalului Orășenesc Găești, referindu-se la sursele de oxigen care există în momentul de față în spitalele din România, respectiv stația centrală a spitalului de oxigen, concentratoarele de oxigen și buteliile de oxigen.

,,Sursele de oxigen într-un spital sunt 3, mari și late. Una este stația centrală a spitalului de oxigen, care trimite printr-o tubulatură la un anumit număr de paturi oxigen, în general peste 10 litri pe minut. Este o sursă bună de oxigen. A doua sursă sunt concentratoarele de oxigen care dau cam 5 litri pe minut, adică jumătate. Și mai sunt buteliile de oxigen, care sunt foarte bune, dau și ele câtă vreme au presiune 150 de atmosfere, dau oxigen bine, dar sunt de relativ scumpe”, a afirmat dr. Belușică.

 

Materialul integral pe www.360medical.ro