Preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă, profesor doctor Ion Bruckner, a declarat, în deschiderea oficială a Conferinţei naţionale cu participare internaţională „Tehnologia & iHealth în medicina secolului XXI”, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”, că dragostea pentru aparat nu trebuie să eclipseze dragostea pentru bolnav.

„Manifestarea de astăzi, partea la care am asistat, partea de chirurgie, arată importanţa tehnologiei din evoluţia medicinii. Ideea este însă că tehnologia a devenit dominantă în medicină şi au apărut specialişti, medici care sunt tehnologi, care se joacă numai cu aparatul lor şi le place să se joace cu aparatul lor, ceea ce este lăudabil. Dar nu trebuie să uităm că noi facem medicina pe bolnavi. Şi că bolnavii ăştia sunt oameni şi sunt mai importanţi uneori decât aparatele. Nu trebuie ca dragostea pentru aparat să eclipseze dragostea pentru bolnav. E foarte importantă în practică această meserie, fără să fie un tehnician, fiindcă evident că tehnicianul va face întotdeauna ceea ce îi place cu tehnica. Dar când faci această meserie, să ai înclinare pentru bolnavi, să ai un respect pentru bolnav”, a subliniat dr. Ion Bruckner.

Profesorul a remarcat că inteligenţa artificială este foarte bună în medicină, însă de multe ori se vorbeşte despre ce înseamnă ea în necunoştinţă de cauză. „Bolnavul este şi el om, care vrea să se adreseze altui om, nu neapărat inteligenţei artificiale. Inteligenţa artificială e foarte bună, vorbim deseori de ea, fără să ştim de ce vorbim. Fiindcă chirurgia robotică – fiindcă am asistat la secţiunea chirurgie – nu e inteligenţa artificială. În chirurgia robotică inteligenţa este a celui care operează, robotul îi arată o imagine, îi permite nişte mişcări mai fine. Ea nu operează, fiindcă dacă ar opera robotul, nu ştiu ce s-ar întâmpla, dată fiind varietatea anatomică a fiecăruia dintre noi”, a precizat dr. Bruckner.

Preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă a susţinut că manifestarea ştiinţifică „Tehnologia & iHealth în medicina secolului XXI” este deosebit de interesantă şi că este normal să se desfăşoare la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”, întrucât „este singura facultate de medicină din această ţară şi poate şi din ţări înconjurătoare care e înfrăţită cu facultăţi tehnice şi lucrul ăsta este foarte important”.

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat a doua ediţie a Conferinţei naţionale cu participare internaţională „Tehnologia & iHealth în medicina secolului XXI”, organizată împreună cu Academia de Ştiinţe Medicale, are un număr record de lectori, de la toate universităţile de medicină din ţară.

„Avem un număr record de lectori şi de participanţi, motiv pentru care vă mulţumesc fiecăruia în parte, în mod special, ştiu că aţi făcut un efort foarte mare de a veni aici într-o perioadă care este aglomerată pentru fiecare dintre noi. Dar, până la urmă, dacă nu dăm noi, ca universităţi, un mesaj încotro să mergem, cine să ne spună încotro să mergem? Aşa încât programul acesta pe care l-am văzut, care este divers, complementar, a fost făcut cu atenţie, astfel încât să vină în îndeplinirea cât mai multor nevoi pe care le putem avea”, a afirmat dr. Leonard Azamfirei. AGERPRES