suciu_horatiu.jpgŞeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Horaţiu Suciu, a declarat vineri că România ar avea nevoie de patru centre cardiovasculare pediatrice pentru a-i putea opera pe cei aproximativ 1000 de copii care se nasc anual cu malformaţii cardiace congenitale.

Dr. Suciu a spus că, deşi la centrul din Târgu Mureş numărul intervenţiilor la copii a crescut la 300 pe an, este insuficient şi din acest motiv e nevoie de dezvoltarea de centre specializate în tratarea afecţiunilor cardiovasculare la copii în mai multe zone ale ţării.

„Activitatea noastră a crescut pe parcursul anilor, operăm aproximativ 300 de copii pe an, au fost şi ani mai buni dar şi ani mai puţin buni, însă ne mândrim cu rezultatele noastre. 300 de intervenţii anual sunt nişte cifre foarte bune pentru un centru, din păcate prea mici pentru o ţară. De aici şi necesitatea ca aceste centre de boli cardiovasculare să dezvolte unităţi care să abordeze bolile congenitale ale copilului, pentru că necesarul este mult mai mare de 300 pe an pentru România (…) Eu consider că 4 centre sunt suficiente, pentru că un centru, conform tuturor acestor recomandări ale experţilor, trebuie să opereze undeva între 250 şi 300 de cazuri, or, dacă necesarul este undeva la 1000 de operaţii pe an, 4 centre ar fi suficiente”, a spus dr. Suciu.

Medicul a arătat că, anual, numărul copiilor cu afecţiuni cardiovasculare e tot mai mare, din cauza cazurilor nerezolvate în anii anteriori şi că aceia care supravieţuiesc – întrucât există şi malformaţii care permit supravieţuirea- o fac în condiţiile unei calităţi a vieţii necorespunzătoare. „Uneori aceşti copii îşi găsesc rezolvarea la 3, 4 sau 5 ani, continuăm să avem astfel de situaţii în care să operăm copii cu vârste înaintate şi cu malformaţia respectivă încă nerezolvată, lucru care le afectează grav atât calitatea vieţii, cât şi perspectivele. Deci, în acest sens, având în vedere că avem rămâneri mari în urmă nu numai la cei care se nasc în anul în curs, ci la zestrea de copii care se adaugă de la un la altul şi nu sunt rezolvaţi, 4 centre de boli cardiovasculare ar putea face faţă la această patologie”, a subliniat dr. Horaţiu Suciu.
Potrivit doctorului, în acest an se aniversează 10 ani de la înfiinţarea Centrului Cardiovascular Pediatric de la Târgu Mureş, unde prima operaţie pe cord deschis la copii a avut loc în anul 2005. Acesta a spus că, prin proiectul proiectul „Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică – CORDISPED”, accesat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, se doreşte creşterea numărului de operaţii la Târgu Mureş, la 400-450 de copii.

Chiar şi în aceste condiţii, dr. Horaţiu Suciu consideră că un centru nu poate face faţă la nevoile unei ţări întregi. „Sunt convins că o cifră fezabilă este undeva spre 400-450 de copii pe an pe care putem să-i operăm, dar la fel de important mi se pare şi iniţierea unor nuclee multidisciplinare în celelalte centre din România, aici mă refer în primul rând la Bucureşti, ca şi capitală, şi bineînţeles, din punct de vedere geografic, Iaşi, Timişoara, deci să fie centre în care aceste proceduri să se poată efectua (…) Indiferent cât de mult ne-am dori să rezolvăm această listă, noi avem nişte limitări, din punct de vedere logistic – şi aici mă refer la paturi, personal, finanţare – şi bineînţeles acestea sunt nişte limitări reale. Prin acest program, într-adevăr, am spus că încercăm să creştem numărul de intervenţii pentru că aduce un surplus de finanţare în acest sens şi, practic, am prevăzut ca în acest proiect să fie finanţate, din aceşti bani, ca şi program de formare, intervenţia chirurgicală fiind un program de formare practică pentru aceşti medici chirurgi şi anestezişti care vor veni. Dar un centru nu poate face faţă la nevoile unei ţări întregi şi bineînţeles că această listă de aşteptare, din păcate, sunt convins că nu o vom putea micşora într-un timp atât de scurt”, a precizat dr. Suciu. AGERPRES