”Un aspect extrem de important al practicii medicale este nevoia de a fi mereu la curent cu cele mai noi informații și recomandări, în domeniul în care fiecare își desfășoară activitatea. Ghidul de față actualizează informațiile pe care le aveam până în acest moment, legate de afecțiunile piciorului persoanelor cu diabet. Recomandările actuale trebuie însă implementate la o scară cât mai largă, pentru a oferi mai multe șanse pacienților de a-și păstra membrele sănătoase”, susține medicul Horațiu Coman, chirurg vascular și coordonatorul capitolului dedicat Ghidurilor intersocietale IWGDF, ESVS și SVS privind boala arterială periferică la pacienții cu diabet zaharat din noul Ghid IWGDF 2023.

Ultimele recomandări, actualizate în anul 2023, ale Ghidului pentru prevenția și managementul Piciorului Diabetic IWGDF sunt acum disponibile și în limba română, în urma unui proiect implementat de Asociația Română de Podiatrie cu susținerea Worwag Pharma și a fost lansat în varianta în limba română, joi 20 iunie 2024,  online.

Ghidul internațional dedicat piciorului diabetic cuprinde 8 capitole distincte, la care se adaugă 1 capitol referitor la metodologia folosită pentru elaborarea fiecarui capitol individual, precum și o anexă sub forma unui articol publicat cu criterii și definiții. Versiunea în limba română a fost realizată de o echipă de 8 profesioniști din specialități medicale diferite, experți în abordarea piciorului diabetic.

Dr. Horațiu Coman a coordonat capitolul dedicat ”Ghidurilor intersocietale IWGDF, ESVS, SVS  privind boala arterială periferică la pacienții cu diabet zaharat și ulcer la picior”.

Pentru acest ghid actualizat, IWGDF, Societatea Europeană de Chirurgie Vasculară și Societatea de Chirurgie Vasculară au decis să colaboreze pentru a dezvolta o suită coerentă de recomandări relevante pentru medicii din toate ţările.

Dr. Horațiu Coman profesează în acest moment în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, după o bogată experiență profesională de 12 ani, acumulată în mai multe clinici din Germania. Dr. Coman este membru activ al Asociatiei de Podiatrie, membru si președinte ales al Societății Române de Chirurgie Vasculară, Membru al Colegiului Medicilor din Germania si Romania și membru al Societății Europene de Chirurgie Vasculară. Chirurg endovascular și flebolog atestat in Germania, dr. Coman a coordonat capitolul din ghid dedicat Ghidurilor intersocietale – IWGDF / ESVS / SVS – privind boala aterială periferica la pacienții cu diabet zaharat și ulcer la picior.

”A fost o deosebită onoare pentru mine să fac parte din această echipă care și-a adus contribuția la un ghid extrem de important la nivel mondial. Chiar dacă munca noastră nu a fost realizarea ghidului în sine, ci doar traducerea sa, sentimentul a fost unul de împlinire morală și profesională, cu atât mai mult cu cât implicarea a fost voluntară, fără a fi vorba de nicio remunerare. Am participat și am lucrat cu plăcere, având convingerea că reușim să aducem aceste informații mai aproape de profesioniștii din domeniul sanitar implicați în îngrijirea persoanelor cu afecțiuni ale piciorului legate de diabet”, a declarat dr. Horațiu Coman la finalul adaptării Ghidului.

 

Ghidul integral poate fi accesat aici: Descarcă Ghidul IWGDF – Piciorul Diabetic.

Disponibilitatea versiunii în limba română a acestui ghid nu reprezintă însă decât o primă etapă, e drept că una extrem de importantă, însă ea trebuie urmată de parcurgerea ghidului de către specialiști și aplicarea noilor prevederi în practica lor medicală.

”Speranța este ca traducerea în limba română a acestui ghid să fie mediatizată pe cât mai multe canale media și să reușim să sensibilizăm atât medicii, cât și pacienții la această mare problemă de sanătate publică”, a explicat dr. Horațiu Coman.

Dacă vrei să afli mai multe despre Ghidul de prevenția și managementul piciorului diabetic de la specialiști implicați în pregătirea sa, intră AICI să revezi webinarul de lansare, la care au participat toți specialiștii implicați în traducerea și adaptarea Ghidului. 

Evenimentul de lansare a noului Ghid a fost pregătită de Asociația Română de Podiatrie cu susținerea Woerwag Pharma și implementată cu ajutorul echipei Rodiabet – o platformă Oameni și Companii.