”Diabetul zaharat al copilului nu intră în vacanță… doar copilul. În consecință trebuie adaptată atitudinea terapeutică la noua perioadă”, a declarat pentru platforma RODIABET, Dr. Gabriela Florian, medic primar pediatru, medic rezident diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, medic şef secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.
Sunt lucruri simple pe care trebuie sa le facă părinții ”dulcineilor”:
- să masoare glicemia mai des,
- să aibă grijă să nu ”se prajească” insulina din pen /pompa din cauza căldurii
- să adapteze doza de insulină la sucul sau înghețata pe care o dorește copilul
- tot programul de somn/veghe se modifică …pentru că și copilul cu diabet are dreptul la vacanță și tot ce înseamnă ea.
Orarul de somn al copilului în vacanță se modifică, motiv pentru care nu trebuie uitată perioada de acțiune a insulinei preprandiale – 3 sau 4 ore. Un mic dejun la ora 10:00 ne permite un prânz fără griji la ora 14:00, insulina admistrată la ora 14:00, ne permite o inghețată sau fresh de fructe ori milkshake la ora 16:00, în funcție de glicemie, doza de insulină restantă, raportul insulină – carbohidrați și efortul fizic.
Din cauza caniculei glicemiile trebuie monitorizate frecvent, mai ales în cazul copiilor activi, la fiecare 20-30 de minute de efort și în funcție de trendul glicemiei trebuie decise măsurile. O glicemie în scădere permite suplimentarea cu carbohidrați, în schimb cea în creștere implică mai multă bataie de cap: în funcție de cât de crescută este valoarea, ne mai permite efort fizic? Doza de insulină de corecție trebuie stabilită în funcție de doza restantă și tipul de efort fizic.
Hidratarea corespunzătoare este importantă, dar ăsta nu este un lucru diferit față de populația generală.
Insulina, glucometrul și testele pentru glicemie trebuie protejate de căldura excesivă, iar în cazul în care aceste lucruri nu pot fi respectate, atunci trebuie avut în vedere ca insulina cartuș/pen trebuie înlocuite mai repede de 30 de zile, pompa la 2 zile, iar aparatura și testele “ răcorite”.