mihaltan_florin.jpgPreşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan, susţine că propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 349/2002 privind fumatul trebuie rapid introdusă pentru că este o lege învechită, care nu protejează fumătorul pasiv.

„Noi ne cantonăm şi ne învârtim în jurul unei legi, care la ora actuală mie mi se pare că este o discuţie subliminală, legea aceasta trebuie să fie deja foarte rapid introdusă (…) până în vară când ne vin turiştii, pentru că este cu impact şi pe zona de turism”, a spus Florin Mihălţan luni, la dezbaterea „Interzicerea fumatului în spaţii publice închise o prioritate pentru sănătatea publică din România”, care a avut loc la Parlament.

El a afirmat că este necesară modificarea legii pentru că bugetul de sănătate este „drămuit” şi în fiecare an „se pierde în jur de un milion de lei prin cheltuielile directe realizate în spital cu fumătorii”. „Jumătate dintre fumători dispar după vârsta de 45 de ani datorită bolilor induse de fumat. Un alt argument extrem de puternic este că e o lege învechită, care nu protejează fumătorul pasiv care îşi plăteşte şi el tributul în bolile pe care le face, induse de asistarea fumătorului activ, involuntară şi practic o suferinţă de lungă durată”, a arătat Mihălţan.

În opinia sa, după adoptarea legii vor fi „foarte multe consecinţe pozitive”. „În primul rând, statul nu va mai cheltui atâţia bani cu cheltuielile directe, dar sunt cheltuieli indirecte care sunt legate de zilele de incapacitate temporară de muncă, de absenteismul la serviciu al fumătorilor, prin diferite afecţiuni pe care le câştigă, prin pensionarea precoce pe care o suferă fiecare individ fumător în momentul în care acumulează o serie de boli legate de fumat. Este şi parte pozitivă pe buget. În al doilea rând, aşa cum s-a demonstrat în Franţa, Italia, în momentul în care intră legea, scade cu 16 – 17% numărul de pacienţi care vin la camera de gardă cu infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale. Şi, nu în ultimul rând, este un moment în care fumătorul atât la locul de muncă cât şi acasă se gândeşte la momentul lăsării de fumat şi va avea această posibilitate de a accesa serviciile care îl pot consilia şi acest lucru practic este o educaţie în mod indirect pe care o face o legislaţie”, a punctat Mihălţan.

Potrivit medicului, trebuie să existe spaţii fără fumat în toate localurile, în toate spaţiile publice, private şi de stat, fără niciun amendament de toleranţă din punct de vedere al realizărilor unui spaţiu pentru fumători.

La rândul său, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a spus că îi este teamă că proiectul de lege nu va trece de Parlament şi s-a declarat dezamăgit că o mare parte dintre deputaţi au plecat înainte de finalul dezbaterii. „Sunt dezamăgit de ceea ce se întâmplă aici (în Comisia pentru sănătate – n.r.). (…) Sper să treacă iniţiativa cu sprijinul nostru, cu presiunea presei şi la 31 mai, de Ziua mondială de luptă împotriva fumatului, să anunţăm că această lege a trecut”, a spus Irimia.
Pe de altă parte, Forumul Tinerilor din România a cerut Camerei Deputaţilor să voteze proiectul de modificare a legii 349/2002 privind efectele negative ale consumului de tutun. Forumul solicită adoptarea de urgenţă a unor prevederi legale prin care fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice închise, la locul de muncă, în parcuri, pe plaje, în restaurante şi cafenele, precum şi în locurile de joacă pentru copii şi spaţiile în care se practică sportul, indiferent dacă sunt spaţii închise sau deschise.

Deputatul PSD Aurelia Cristea, iniţiatorul proiectului de lege, şi-a exprimat speranţa ca actul normativ să fie adoptat de plenul Camerei Deputaţilor până la 31 mai. „Eu sper să o avem deja votată în plen până la 31 mai şi tocmai de aceea ne-am grăbit să avem această dezbatere. Cred că este o dată de referinţă foarte bună, pe care ne-aţi propus-o domnule presedinte Cezar Irimia şi să sperăm că vom reuşi să o trecem prin Camera Deputaţilor, la vot final”, a declarat Aurelia Cristea.

Amendamentele depuse la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor prevăd interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, spaţiile pentru copii cu excepţia celulelor pentru deţinuţii din penitenciarele de maximă siguranţă. De asemenea, se interzice complet fumatul în instituţiile şi unităţile medicale şi în cele de învăţământ de stat şi private. De asemenea, se interzice comercializarea produselor de tutun în apropierea şcolilor pe o rază de 250 metri. AGERPRES