Clinica Trident a lansat, în anul 2020, prima aplicație din România care digitalizează relația pacientului cu medicul stomatolog. Dr. Florin Lăzărescu, fondatorul Clinicii Trident, afirmă că investițiile totale în digitalizare, bugetate pentru perioada 2020 – 2023, depășesc 700.000 de euro, acestea fiind menite să asigure servicii cât mai performante pentru pacienți și, în același timp, să contrabalanseze lipsa de personal din sistemul de sănătate.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la Indicele DESI, care măsoară nivelul de digitalizare a instituțiilor publice și mediului privat. Avem nevoie de investiții în această direcție pentru a micșora decalajul față de Vest și pentru a crește calitatea vieții cetățenilor. Sistemul medical din România este fragmentat iar nivelul scăzut al digitalizării generează politici publice ineficiente.   

Din cauza lipsei centralizării informațiilor, autoritățile și profesioniștii din domeniu nu pot lucra cu date exacte despre starea de sănătate a populației pe diverse criterii de selecție, informații cu ajutorul cărora, mai apoi, să fie dezvoltate politici publice macroeconomice și de sănătate. Mai mult decât atât, sistemul privat de medicină dentară nu este legat în niciun fel la cardurile de sănătate, medicina dentară nefiind conectată la sistemul de decontare prin Casa de Asigurări de Sănătate,” afirmă dr. Florin Lăzărescu.

Digitalizarea poate acoperi, parțial, lipsa de resurse umane din Sănătate

Potrivit cofondatorului Clinicii Trident, investițiile în digitalizare pot acoperi, parțial, lipsa de resurse umane din Sănătate, atât din punct de vedere al personalului auxiliar cât și al specialiștilor.

„Digitalizarea automatizează sistemul de programări, reprogramări și confirmări, interconectează centrele medicale și oferă acces la informațiile pacientului (clinice și paraclinice/imagistică). Mai mult decât atât, după ce pacientul a ajuns pe scaunul stomatologic, digitalizarea intervine cu tehnici de scanare intraorală și chiar cu confecționare de lucrări dentare (obturații, coroane, punți) complet digital, fără intervenția laboratoarelor de tehnică dentară”, adaugă dr. Florin Lăzărescu.