Deficitul de medici din România devine foarte vizibil și incomod acum când sistemul sanitar se confruntă cu pandemia de Covid-19. Peste 25.000 de medici au plecat din ţară în ultimii zece ani. În 2017, aveam mai puțin de trei medici şi şapte asistenţi medicali la mia de locuitori, mult sub media europeană. Iar acum această penurie se simte pe pielea pacienților, dar și pe pielea medicilor. Lipsesc medici din specialități medicale importante precum Anestezie și terapia intensivă, Medicină de urgență, Medicina de familie, Boli infecțioase, Epidemiologie care acum joacă un rol esențial în gestionarea crizei provocate de noul coronavirus. Medicii români atrag atenția că nu sunt suficiente doar paturile din ATI și ventilatoarele pentru a face față numărului mare de cazuri de Covid-19.
Se știe câtâ nevoie este într-o asemenea criză de cadre medicale bine pregătite, odihnite, sănătoase. Însă la noi totul se cârpește. Medicii sunt puțini, epuizați de volumul de muncă, iar unii cad pradă infecției cu SARS-COV-2 din cauza focarelor din spitale.
,,E tragicomic să vezi câtă lume vorbește de numărul paturilor de ATI din România, chestia devenind de-a dreptul grețoasă când se trece la corecții inteligente: nu paturile de ATI contează, zic cei informați, ci numărul de ventilatoare. Treaba e că s-ar putea s-avem paturi de ATI și ventilatoare – în schimb, n-avem medici, fie că-s ATI-iști, infecționiști, urgentiști sau epidemiologi; cât despre manageri de sănătate, să nu vorbim. Vrem nu vrem, medicina se face cu medici, nu e o aplicație pe telefonul mobil, iar medicii, ce să vezi, sunt puțini. Azi plătim polița pentru trei decenii de politici de personal imbecile și să n-aud că „medicii n-au atras niciodată atenția asupra acestor probleme”, fiindcă-s mulți care o fac de cel puțin zece ani”, scrie dr. Florin Chirculescu, medic primar chirurgie toracică la Spitalul Universitar de Urgență București, pe pagina sa de facebook.
Materialul integral pe www.360medical.ro