Provocările aduse de prelungirea pandemiei COVID-19 în ceea ce privește consultul și tratamentul pacienților cu boli cronice sunt multiple, toate ducând la întârzierea accesului pacienților la un diagnostic și la un tratament chirurgical prompte. Este opinia Șef Lucrări Dr. Florin Botea, Medic primar Chirurgie generală cu competențe în Chirurgie oncologica și Chirurgie hepato bilio pancreatică, în interviul acordat platformei specializate JurnaluldeChirurgie.ro.

“Consulturile sunt reduse la minimum necesar, în general fiind efectuate în caz de urgențe sau controale periodice cu o cadență mult redusă în comparație cu perioada pre-pandemie. Încercăm să compensăm acest fapt prin transferul în mediul on-line al legăturii pacient – medic. Tratamentul chirurgical este în mod evident afectat, atât datorită restricțiilor intraspitalicești impuse de COVID-19, cu număr de locuri reduse de internare în secții și terapie intensivă, cât și datorită reticenței pacientului de a se mai interna din teama de COVID-19”, afirmă Dr. Florin Botea.

Potrivit acestuia, pacienții cronici cu afecțiuni benigne au parte frecvent de un tratament chirurgical amânat, fapt ce crește riscul de apariție a complicațiilor acute în lipsa operației. “În ceea ce privește pacienții oncologici, aceștia recurg, obligați de împrejurări, la chimioterapie prelungită, cu efectele adverse legate de această abordare terapeutică, avertizează medicul bucureștean.

Acesta admite că, din momentul declanșării pandemiei, activitatea profesională zilnică s-a schimbat radical, de la echiparea permanentă pentru protecție anti-COVID, trecerea prin filtre epidemiologice, testări COVID repetate, contact direct redus cu medici și pacienți până la nedorita reducere a activității în sala operatorie.

Chestionat asupra aportului noilor tehnologii în activitatea medicilor chirurgi, Dr. Botea susține că  tehnologia a devenit esențială în chirurgia hepato-bilio-pancreatiă modernă, fără de care rezultatele chirurgicale sunt suboptimale și chiar riscante. Fără a face o enumerare exhaustivă a tuturor dispozitivelor și metodelor utile în acest tip de chirurgie, menționez doar ecografia intraoperatorie, bisturiul cu ultrasunete, dispozitive pentru coagulare și instrumentarul specific pentru abordul laparoscopic”, conchide Dr. Florin Botea.