Material scris pentru platforma specializată Hemofilie.ro de Dr. Florica Ghilezan, medic primar hematolog, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

 

Se recomandă vaccinarea anti-covid la pacienții cu hemofilie?

Pacienții cu hemofilie au indicație de vaccinare cu beneficii majore împotriva tuturor bolilor transmisibile, începând cu bolile copilăriei.

În contextul epidemiologic actual vaccinarea anti-covid este importantă pentru prevenirea bolii!

Este recomandată calea de administrare subcutanată a vaccinurilor la pacienții cu hemofilie,  dar în cazul vaccinului anti-covid indicația de administrare este intramusculară.

Cum pregătim pacientul cu hemofilie înainte de vaccinare?

Pacientul își se administrează profilactic intravenos doza uzuală de factor al coagulării cu o oră înainte, apoi vaccinul se administrează intramuscular cu ac subțire. După vaccin pacientul aplică cu degetul o presiune locală la locul injecției timp de aproximativ 15 minute pentru a reduce sângerarea locală. Se poate aplica gheată local. Se va monitoriza locul injecției și dacă apare sângerarea se mai poate administra o doză de concentrat  de factor de coagulare.

S-au vaccinat pacienții cu hemofilie?

Pacienții au participat la campanii de educare privind vaccinarea, au fost informați de către specialiști privind beneficiile vaccinării.  Au fost instruiți privind pregătirea. Aproximativ  20% din pacienții aflați în evidența Clinicii de Hematologie Timișoara s-au vaccinat. Unii așteptă sa fie programați de asistenții sociali, alții preferă un anumit vaccin, astfel că se prelungește timpul de așteptare pană la vaccin!