Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), prof.univ.dr. Dumitru Lupuleasa, a declarat joi, la Târgu Mureş că farmaciştii îşi doresc intrarea în vigoare cât mai urgent a noului Contract-cadru, însă sunt îngrijoraţi întrucât nu pot vorbi de o predictibilitate.
”Ne dorim să intre în vigoare Contractul-cadru pentru că orice întârziere înseamnă nesiguranţă pentru lunile următoare şi nesiguranţă pentru pacienţii noştri şi pentru colaboratorii pe care-i avem, fie ei producători, distribuitori. Aşa încât eu cred că pentru o funcţionare cât mai bună ar trebui ca acest contract să intre în vigoare, ca să ştim care sunt noile reguli ajustate, la ce să ne aşteptăm şi cum să ne pregătim şi noi să facem faţă, dacă vor fi schimbări majore (…) Sunt foarte multe probleme, însă ce ne îngrijorează e faptul că nu putem să vorbim de o predictibilitate, pentru că uneori regulile se schimbă în timpul jocului şi acum, de exemplu, nu ştim: directiva europeană privind plata la 60 de zile se va aplica sau nu?’, a arătat Dumitru Lupuleasa.
Preşedintele Colegiului a spus că dacă acea prevedere din Contractul-cadru referitoare la plata la 60 de zile se va aplica, nu se ştie încă de unde vor fi scoşi bani, întrucât „vor trebui bani aproape dublu”. „Noi aşteptăm conform contractului actual (plata, n.r.) la 210 zile şi e cu mult peste, dacă va fi plata la 60 de zile, ne vor plăti începând de acum şi cele de anul trecut rămân în continuare arierate? (…) Sigur că, dacă e directivă europeană, ea trebuie să fie realizabilă. Dar noi nu dorim atât de mult ca ea să fie implementată teoretic şi practic nu”, a subliniat acesta.
Lupuleasa a precizat că CFR a făcut o propune în urmă cu un an şi jumătate, de scădere treptată a termenului, astfel încât să se ajungă la 60 de zile, ţinând cont de posibilitatea Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate de a plăti toţi furnizorii. ”Cred că aşa ar fi fost mai corect: scurtând de la 210 la 180, pe urmă la 120, 90 – şi, felul acesta, într-un an, doi, ajungeam la 60. Dar trebuia pornit de atunci. Or, dacă s-a lăsat totul pe ultima sută de metri, pentru că schimbările de natură politică au făcut ca aceste lucruri să fie foarte… Este în contract, dar eu sunt sceptic că va şi funcţiona. Eu de asta zic: mi-e frică de măsurile care sunt foarte bune teoretic, dar nu se transpun în practică. De fapt, aceasta e durerea”, a subliniat acesta.
Dumitru Lupuleasa a mai arătat că restanţele la decontarea medicamentelor sunt de sute de milioane de lei, poate chita de un miliard şi că prevederile din Contractul-cadru referitoare la decontarea medicamentelor la 60 de zile, însă după cele 30 de zile în care se confirmă facturile, este o modalitate de a mai prelungi termenul.
„De fiecare dată se găsesc modalităţi de genul acesta, deci eu vă dau reţeta în prima zi a lunii, fac centralizarea în primele zile ale lunii următoare, ele ajung să fie analizate când vrea Casa şi de acolo începe termenul. De ce să folosim lucruri care nu sunt corecte? Mai bine îmi spui: 180, 120 şi sunt nişte termene rezonabile. Acum e plata la 210 zile, practic e la 300, depinde, deci unele sunt decontate mai repede, altele mai târziu, dar oricum peste 210”, a precizat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
El a spus că nu îşi doreşte ca în viitorul Contract-cadru să fie schimbări majore, însă îşi doreşte ca reţeta electronică să funcţioneze şi acolo unde nu prea merge, iar lucrurile să intre în normal. AGERPRES