Melanomul cauzează cele mai multe decese dintre toate formele de cancer de piele, deşi reprezintă numai 4% din totalul cazurilor de cancer cutanat, a subliniat vineri dr. Dan Jinga, oncolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, la workshopul media „Un viitor fără pată”.

În 2008, în Europa erau 68.000 de persoane cu melanom, dintre acestea 1.500 fiind în România, a arătat medicul. Detectarea precoce şi scoaterea leziunii de melanom cutanat superficial sunt cele mai eficiente metode de reducere a mortalităţii. Factorii de risc pentru această afecţiune sunt: tipul pielii, expunerea la raze UV, istoric în familie.

Potrivit dr. Jinga, cea mai bună protecţie este limitarea expunerii la soare, întrucât utilizarea cremelor de protecţie, după cum relevă studiile recente, nu este chiar atât de eficientă.
Diagnosticarea se face histopatologic, semnele care trebuie să atragă atenţia fiind asimetria leziunii, marginile neregulate, modificarea culorii, evoluţia formei.

Traseul pacientului pentru diagnostic trebuie să fie la medicul de familie, dermatolog, chirurg oncolog, a arătat medicul, adăugând că în unele ţări este folosit un program pe computer care îi permite medicului ca la examinări succesive să studieze datele şi să le compare.
La rândul său, conf. dr. Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, a subliniat că melanomul nu este o aluniţă, este o tumoră gravă la nivel cutanat, care se poate vindeca în stadii precoce.

În România, în ultimii 25 de ani a crescut numărul celor afectaţi de această maladie.
Medicul s-a referit la noile terapii care au apărut în ultimii ani şi care duc la rezultate bune pentru cazurile cu melanom metastazat. Este vorba de terapiile moleculare ţintite, tratamente personalizate, care cresc imunitatea organismului.

Cele două medicamente utilizate în ultimul timp au fost folosite în cadrul unor studii, ele fiind autorizate în România, dar nu sunt compensate. Din păcate, costurile lor sunt foarte mari şi nu sunt accesibile pacienţilor.
Medicii atrag atenţia că un rol important îl are şi autoexaminarea şi prezentarea la medic atunci când apar modificări ale aluniţelor. AGERPRES