Una dintre barierele cele mai importante în tratamentul infarctului de miocard acut este întârzierea apelului la 112, în momentul în care apar primele simptome, a declarat Dan Deleanu, medic cardiolog intervenţionist, cu prilejul lansării campaniei ”Acţionează acum. Salvează o viaţă deoarece infarctul nu poate aştepta”.
Acesta a spus că din totalul deceselor cauzate de infarct jumătate au loc în primele 3-4 ore de la primele simptome – de cele mai multe ori înainte de a ajunge la spital.
În plus, cu cât timpul până la deblocarea fluxului sanguin la nivelul zonei afectate este mai lung, şansele ca persoana să rămână cu leziuni miocardice ireversibile ce conduc la insuficienţă cardiacă şi chiar la mortalitate sunt mai mari.
Timpul scurs de la apariţia primelor simptome şi până la primirea tratamentului adecvat este unul dintre factorii vitali pentru o persoana care a suferit un infarct, susţine medicul.
Acesta a spus că din 2010 a fost iniţiat programul naţional pentru infarct de către Ministerul Sănătăţii şi ca urmare a acestui program a scăzut mortalitatea prin infarct de miocard acut cu 70%.
În cadrul programului au fost înfiinţate 10 centre pentru tratarea infarctului de miocard şi s-a creat o reţea de laboratoare pentru cateterism. ”În 2011 au fost efectuate 4.690 de angioplastii faţă de numai 600 în 2008, rata fiind de peste 200 la un milion de locuitori”, a arătat dr. Deleanu.
Acesta a reliefat că se impune un număr mai mare de centre pentru infarct de miocard, pentru că sunt zone neacoperite, cum ar fi Craiova, Constanţa, şi spune că ar trebui să fie câte un centru în fiecare spital judeţean.
”Ar fi mulţumitor şi 15 – 16 centre, dar trebuie în paralel pregătiţi şi medicii intervenţionişti, în acest moment aceştia sunt insuficienţi, ar mai fi nevoie de 25 de medici până în 2014 – 2015”, a afirmat dr. Deleanu.
La rândul său, dr. Raed Arafat, subsecretar în Ministerul Sănătăţii, a pus accentul pe necesitatea ca încă de la primele semne de instalare a infarctului de miocard să se sune la 112.
Acesta a subliniat că Ministerul Sănătăţii va sprijini în continuare acest program.
Dr. Gabriel Tatu Chiţoiu, preşedintele ales al Societăţii Române de Cardiologie, a explicat că în cazul infarctului de miocard timpul de aşteptare este foarte important, în acest moment 9% din timp se pierde pe ambulanţă, 60% se pierde până cel afectat se decide să apeleze la ajutor şi 30% în spital.
În România sunt anual peste 30.000 de infarcturi de miocard şi numai zece centre în spitale publice şi unul în privat.
Medicul a făcut referire la faptul că demararea programului naţional pentru infarct a redus foarte mult mortalitatea globală în acest mod de la 13,6% la sub 10%.
Prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, a anunţat, luni, lansarea unei noi campanii dedicate publicului larg, cu obiectivul de a face cunoscute primele simptome ale infarctului şi importanţa acţionării rapide prin apelarea de urgenţă la 112.
Noua campanie ”Acţionează acum. Salvează o Viaţă” îşi propune reducerea mortalităţii şi a posibilelor complicaţii cauzate de infarctul miocardic acut, prin încurajarea publicului de a acţiona corect pentru salvarea vieţii lor şi a celor din jur.
În România, incidenţa infarctului miocardic acut la vârste tinere a crescut îngrijorător, mai ales în rândul femeilor care fumează. Campania se înscrie în cadrul programului „Stent for a Life”, o platformă unică în Europa, ce-şi propune îmbunătăţirea procesului de primire a tratamentului corect în funcţie de tipul de infarct identificat. AGERPRES