tigara_rupta.jpgŞefa Clinicii de Pneumologie şi coordonatorul Centrului STOP FUMAT din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, dr. Corina Mărginean, a declarat că patologia pulmonară, cea oculară şi cea dermatologică la copiii supuşi fumatului pasiv este deosebit de frecventă şi de gravă. Potrivit dr. Mărginean, acest fapt este evidenţiat de un studiu efectuat în judeţul Mureş în rândul femeilor, care este prezentat ca argument în favoarea adoptării cât mai urgente a proiectului de lege privind interzicerea fumatului în spaţiile închise.

„Prevalenţa fumatului la nivel naţional este de 26,2 %, iar faţă de anul 2011 este o scădere foarte mică, când era 26,7% (…) Îngrijorător este că un procent foarte ridicat dintre fumători cheltuieşte lunar peste 300 de lei pentru achiziţionarea produselor de tutun şi dacă luăm în calcul că salariul minim pe economie este de aproximativ 1.000 de lei, atunci în jur de 30% din acesta se duce pe ţigări (…) În perioada martie-aprilie 2015 a fost comandat un studiu din care a reieşit că din totalul femeilor care fumează în judeţul Mureş 69,5% sunt fumătoare zilnice. Este un procent foarte îngrijorător pentru că toate aceste femei se ocupă de educaţia unor copii. Se fumează destul de mult, peste 21,27% fumează peste 10 ţigări pe zi, dintre acestea 43,2% fumează acasă. Este de la sine înţeles că pentru cele care au copii, copiii sunt expuşi fumatului pasiv. Iar patologie pulmonară şi patologie oculară şi cea dermatologică la copiii supuşi fumatului pasiv este deosebit de frecventă şi de gravă”, a afirmat dr. Mărginean.

Dr. Corina Mărginean a spus că medicii care acordă consiliere împotriva fumatului ar trebui să fie primii care ar trebui să renunţe la fumat, însă este îngrijorător faptul că peste jumătate dintre fumătorii care s-au adresat medicului nu au primit îndrumarea de abandona fumatul, în condiţiile în care peste jumătate dintre bolile cardiovasculare şi pulmonare au ca şi factor de risc fumatul. Ea a precizat că în ultima perioadă numărul bolilor pulmonare a crescut extrem de mult.

La conferinţa de presă a participat şi managerul SCJ Mureş, dr. Dan Sîmpălean, care a anunţat că anul acesta SCJ Mureş a achiziţionat un aparat extrem de performant pentru depistarea cancerului pulmonar în stadiu incipient, în valoare de 170.000 de euro şi că urmează să achiziţioneze şi două spirometre pentru Clinica de Pneumologie. AGERPRES