Medicul neurochirug Constantin Tuleașcă, stabilit în Elveția, la Lausanne, a fost premiat anul trecut de către Academia de Medicină a Franței pentru un studiu al malformațiilor arterio-venoase cerebrale (anomalii vasculare cu risc de hemoragie) tratate cu radio-neurochirurgia Gamma Knife mini-invazivă.

„Am studiat, pentru prima dată, rolul dozei biologice efective (în engleză biologically effetive dose, BED) în vindecarea acestei patologii (obliterarea malformației) după radio-neurochirurgie. Acest parametru cuantifică anumite procese de reparare/afectare a ADN-ului. În particular și pentru acest proiect, am evaluat dacă există sau nu o diferență în vindecarea acestor malformații dacă aceeași doză standard de iradiere este distribuită în câteva minute sau în pană la câteva ore. Doza biologică efectivă incorporează atât doza de iradiere cât și factorul timp de iradiere”, explică dr. Constantin Tuleașcă într-un interviu acordat portalului MedicalManager.ro.

Potrivit acestuia, studiul a durat câteva luni, dar era parte dintr-un proiect mai larg care a durat câțiva ani. O parte din datele celor 149 de pacienți evaluați erau deja disponibile la Spitalul Universitar din Lille1.

„După colectarea datelor, am calculat valoarea dozei biologice efective, un lucru relativ complicat în radiobiologie. Pentru prima dată, am descoperit că doza biologică efectivă este parametrul cheie pentru vindecarea acestor malformații după radio-neurochirurgie. În plus, am arătat că durata scurtă a timpului de iradiere este mai benefică la acești pacienți decât o durată lungă de iradiere. După studiul nostru, Mayo Clinic Rochester a publicat un studiu similar, care confirmă aceleași lucruri”, spune medicul român.

În acest context, dr. Constantin Tuleașcă a fost invitat să scrie un editorial în prestigioasa Mayo Clinic Proceedings2, pentru a pune în contextul istoric al radio-neurochirurgiei aceste noi descoperiri.

„Faptul că aceeași doză de iradiere e delivrată în câteva minute sau câteva ore nu a fost, până acum, dezbătut”

L-am întrebat pe dr. Constantin Tuleașcă care sunt principalele beneficii ale noii tehnologii propuse în neurochirurgie, atât pentru pacienți, cât și pentru medicii specialiști. Principalul beneficiu este un schimb de paradigmă. De la apariția radio-neurochirurgiei (în ședința unică de iradiere) în anii 60, realizată de către neurochirurgul suedez Lars Leksell, totul a fost gândit în termen de doză de iradiere, doză care era mereu prescrisă de o manieră standard pentru fiecare patologie, bazat pe o experiență pur clinică și un echilibru între eficacitate și toxicitate. Faptul că aceeași doză de iradiere e delivrată în câteva minute sau câteva ore nu a fost, până acum, dezbătut”, afirmă interlocutorul nostru, care se declară convins că acest lucru va schimba maniera în care gândim radio-neurochirurgia în următorul deceniu.

În ceea ce privește intervalul de timp în care această tehnologie inovativă va putea deveni o practică uzuală în spitalele din întreaga lume, Dr. Constantin Tuleașcă estimează între 5 și 10 ani. „Nivelul de evidență în medicină e bazat pe diferite tipuri de studii. Cele făcute pe acest parametru până acum au fost retrospective (analiza datelor unor pacienți deja tratați). Avem nevoie de studii prospective și în mai multe patologii înainte să putem să îl aplicăm direct. La fel cum doza de iradiere a făcut studiul unor evaluări clinice pe o durata de trei decenii, tot astfel acest nou parametru (doza biologică efectivă) va trebui mai întâi evaluat în detaliu”.

Noi proiecte de cercetare în domeniul conectivității cerebrale și al radiobiologiei

La finalul discuției noastre, Dr. Constantin Tuleașcă ne-a spus că actualele proiecte de cercetare în care este implicat se focalizează pe conectivitate cerebrală și pe radiobiologie. „Pe conectivitate cerebrală, am o colaborare de lungă durată cu Institutul Politehnic din Lausanne, în principal într-o boală numit tremor esențial, pentru a vedea cum se schimbă structura și funcția anumitor arii/zone cerebrale după radio-neurochirurgie. Pe radiobiologie, avem studii în curs pe neurinoamele de nerv acustic3, unde evaluăm impactul acestui parametru în controlul tumoral după radio-neurochirurgie, dar și prezervarea audiției, proiect în colaborare cu Iuliana Toma-Dașu și Alexandru Dașu, români stabiliți în Suedia. Datorită expertizelor noastre complementare, sperăm să aducem un plus în literatură în următoarea perioadă”, a concluzionat medicul român.

 

Referințe

  1. Tuleasca C, Peciu-Florianu I, Leroy HA, Vermandel M, Faouzi M, Reyns N. Biologically effective dose and prediction of obliteration of unruptured arteriovenous malformations treated by upfront Gamma Knife radiosurgery: a series of 149 consecutive cases. J Neurosurg. 2020 Jul 24;134(6):1901-1911. doi: 10.3171/2020.4.JNS201250. PMID: 32707557.
  2. Tuleasca C, Vermandel M, Reyns N. Stereotactic Radiosurgery: From a Prescribed Physical Radiation Dose Toward Biologically Effective Dose. Mayo Clin Proc. 2021 May;96(5):1114-1116. doi: 10.1016/j.mayocp.2021.03.027. PMID: 33958048.
  3. Tuleasca C, Toma-Dasu I, Duroux S, Starnoni D, George M, Maire R, Daniel RT, Patin D, Schiappacasse L, Dasu A, Faouzi M, Levivier M. The Relevance of Biologically Effective Dose for Hearing Preservation After Stereotactic Radiosurgery for Vestibular Schwannomas: A Retrospective Longitudinal Study. Neurosurgery. 2023 Jan 24. doi: 10.1227/neu.0000000000002352. Epub ahead of print. PMID: 36727756.