„În momentul de față, testarea este vitală, atât pentru siguranța personalului cât și pentru cea a pacienților. Cu cât mai multe teste efectuate, cu atât mai sigur este actul medical”, spune Ș.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa, unde recent a fost pus în funcțiune cel de-al doilea echipament de testare Real Time PCR.
“În acest război am intrat toți fără arme. Ne-am organizat însă extraordinar de repede, ne-am adaptat cât de mult am putut și am funcționat 24/7. Și nu am fi reușit fără sprijinul comunității. În timpul acestei pandemii s-a dovedit că românii sunt uniți. Astfel, în urma unei donații, am reușit să înființăm propriul Laborator de Biologie Moleculară. Două sisteme PCR nou nouțe, accesorii şi câte 3.000 de teste pentru fiecare dispozitiv ne-au fost donate de către grupul de firme Histria, în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și cu Sindicatul Liber al Navaliştilor”, spune Dr. Cătălin Grasa într-un interviu acordat portalului MedicalManager.ro.
Primul echipament a fost livrat chiar înainte de Paște, echipa SJU Constanța a obținut rapid toate avizele necesare și a devenit funcțional în câteva zile. Spitalul avea maximă nevoie de acest echipament pentru că era în plină campanie de testare a personalului medical.
“Și de aici începea partea complicată, fiind nevoie de sprijin din exterior. Evident că timpii de așteptare făceau mai dificile anchetele epidemiologice. Cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, Spitalul a achiziționat teste rapide și a început testarea angajaților, iar acolo unde rezultatele nu au fost concludente sau erau pozitive, s-a impus realizarea testului PCR. După instalarea primului PCR, situația s-a schimbat în bine. Echipamentul poate lucra până la 32 de probe în 8 ore. Doar că relaxarea măsurilor a dus la creșterea numărului de pacienți și, implicit, la mai multe teste efectuate, așa că cel de-al doilea echipament a venit într-un moment de maximă necesitate, devenind funcțional imediat după livrare, adică săptămâna trecută. De atunci s-a dublat practic și capacitatea de testare”, explică managerul celui mai mare spital din zona Dobrogei.
Spitalul Județean Constanța are o capacitate de peste 1.200 de paturi și peste 2.600 de angajați. Numai în UPU sunt, într-o zi normală de vară, în jur de 400 de pacienți. Toate cazurile suspecte necesită testare, astfel încât în momentul de față există capacitatea necesară de testare pentru a putea fi proteja atât personalul, cât și pacienții.
Dr. Cătălin Grasa caracterizează perioada care a trecut de la debutul pandemiei și intrarea în starea de urgență drept una foartea dificilă, în care s-a lucrat non stop și s-au depus eforturi supraomenești pentru ca situația să nu scape de sub control. “Am luptat toți, cum am putut mai bine. Din păcate însă, în acest război invizibil am și pierdut. Nu a fost totul perfect. Am avut și colegi infectați, dar nu mulți, dacă ne raportăm la alte unități de aceeași mărime. De fiecare dată când a fost depistat un caz nou, s-a realizat cu strictețe ancheta epidemiologică și am încercat să respectăm cât mai bine toate protocoalele. Îi felicit pe toți cei din linia I, începând cu UPU și continuând cu Terapia Intensivă, secțiile medicale, cele chirurgicale, toată lumea a abordat cu seriozitate această stare și și-a făcut datoria cu simț de răspundere. Chiar dacă nu am fost spital Covid, toți pacienții care s-au prezentat la UPU au fost tratați ca fiind suspecți, atât cei simptomatici cât și cei asimptomatici, regulile de utilizare a echipamentelor de protecție au fost strict respectate și triajul s-a efectuat cu rigurozitate, astfel încât pacienții internați cu diferite urgențe să nu fie infectați”, explică managerul spitalului constănțean.
Acesta se declară convins că lucrurile ar trebui să revină la normal în mod treptat, dar – având în vedere că vorbim despre un spital de urgență – deschiderea sezonului estival va grăbi puțin lucrurile. “Pacienții oncologici, de exemplu, au fost tratați în toată această perioadă și sperăm că, în funcție de evoluție, să putem trata cât mai repede tot ce înseamnă pacient cronic. Noi suntem pregătiți pentru un flux crescut de pacienți, mereu am funcționat la capacitate maximă, refacem în permanență stocurile, avem echipamente, dezinfectanți, iar personalul este instruit în permanență. Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța are 51 de ani de funcționare. Mereu a fost un furnicar de oameni, pacienți, vizitatori, personal medical și auxiliar. Un oraș în miniatură care, niciodată nu a fost mai gol și mai trist ca în ultimele 3 luni. Dar am convingerea că vom trece cu bine peste această încercare și vom învăța să fim mai buni și mai uniți”, concluzionează Dr. Cătălin Grasa.