Medicul Bogdan Ivănescu, care conduce compania Stem SURE, este noul preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) pentru următoarele şase luni.

Bogdan Ivănescu îi urmează la conducerea Asociaţiei doctorului Tudor Panu, director general Cord Blood Center Medical, care a condus ARBACS în perioada aprilie – septembrie 2013.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Romane a Băncilor Acreditate de Celule Stem remis miercuri AGERPRES, mandatul lui Bogdan Ivănescu a început în octombrie, urmând ca, din aprilie 2014, ştafeta să fie preluată de către doctorul Dorin Pârciog, director general al Biogenis.
Noul preşedinte ARBACS îşi propune continuarea politicilor din timpul mandatului lui Tudor Panu, precum şi consolidarea parteneriatelor încheiate cu autorităţile competenţe ale statului.

„Ca preşedinte al Asociaţiei, voi viza în continuare informarea corectă şi completă a viitorilor părinţi, prin acţiunile specifice ARBACS, în baza codului de etică pe care l-am lansat oficial în iunie anul acesta. Totodată, îmi doresc ca ARBACS să sprijine autorităţile statului în acţiunile privind facilitarea decelării şi trierii informaţiilor pe care românii le primesc din partea băncilor de celule stem. La momentul actual, pacientul român este aglomerat, ca să nu spun intoxicat. Sunt 17 bănci de celule stem în România – foarte multe comparativ cu numărul de bănci per capita din ţările vestice. Cred că, în maximum doi ani, piaţa se va stabiliza, iar pacienţii vor conta pe acele câteva bănci care vor fi de încredere şi care, în plus, vor furniza informaţii reale”, a declarat Bogdan Ivănescu, potrivit comunicatului de presă.
Potrivit acestuia, în prezent, până la 7% din femeile însărcinate din ţară aleg să recolteze celule stem la naştere.

Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem este o asociaţie non-guvernamentală, non-profit, independentă şi apolitică, care a fost înfiinţată în anul 2012, la iniţiativa a trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical şi Stem SURE.

ARBACS colaborează cu autorităţile competente în domeniu (Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională de Transplant, Registrul Public al Donatorilor Onorifici de Celule Stem), precum şi cu alţi parteneri de dialog (organizaţii medicale, civice, umanitare, media). AGERPRES