“O temă de maxim interes peste tot în lume o constituie modul cum în care sunt utilizate resursele din sistemul medical și în mod special a resurselor în radiologie. Și întotdeauna se pune problema cum poți să-ți faci treaba ca medic bine, să nu irosești inutil resurse și să nu faci rabat de la conștiința ta profesională. Noi, ca radiologi, trebuie să servim pacienții oferind răspunsuri cât mai complete, cât mai pertinente, colegilor noștri clinicieni care apelează la noi. Din păcate, însă, iluzia că radiologia poate să rezolve foarte multe din urgențele medicale poate duce la supra-investigare”, a declarat Dr. Bogdan Cernucan, Medic specialist Radiologie, Membru al Consiliului de Conducere în Asociația Norvegiană de Radiologie, în cadrul webinarului multidisciplinar „Eficientizarea resurselor în radiologie”, desfășurat pe 3 aprilie. Acest webinar, găzduit de platforma EventsMax.ro, a marcat lansarea noii Comunități OSC-Radiologie.

Dr. Cernucan a amintit că această situație a condus în deceniul trecut la demararea în SUA a unei ample campanii, denumită “Choosing Wisely”, care își propunea să reducă supra-tratamentul și supra-diagnosticul în sistemul de sănătate. Campania a fost preluată ulterior și de o serie de țări europene, printre care și Norvegia.

“Multe examinări și tratamente nu numai că sunt inutile, dar pot fi și dăunătoare pacienților, se știe că CT-ul și examenul Röntgen au un efect dăunător pe termen lung. Un astfel de proiect desfășurat în Norvegia, sub egida Universității de la Trondheim, își propune să optimizeze serviciile radiologice, pornind de la constatarea că 25% din populație primește unul sau mai multe examene radiologice în ambulatoriu în fiecare an. Doar acestea costă în jur de 80 de milioane de euro. Bineînțeles, putem extrapola că la fel se întâmplă și în România, poate chiar în proporție mai mare. Iar pe plan internațional se estimează că între 20 și 50% din toate examinările radiologice sunt inutile și constituie o supra-solicitare pentru pacienți. Asta ar însemna că doar în România 260.000 de examinări în ambulatoriu nu oferă beneficii de sănătate pentru pacienți. Și costurile, bineînțeles, se ridică foarte mult”, a explicat Dr. Bogdan Cernucan.

Acesta a subliniat că în cazul pacienților copii, situația este cu atât mai sensibilă, deoarece aceștia nu ar trebui supuși examenelor radiologice decât în cazul în care acest lucru este absolut necesar. „Adultul vorbește cu tine și îi poți pune un set de întrebări, care pot să-ți dea un anumit scor și poate să-ți spună multe de eventuale probleme anterioare. La copilul mic, care nu vorbește încă sau este foarte speriat sau afectat traumatic, treaba e mai complicată și acolo se face abuz, dar un abuz într-un scop de prevenție, de tratament”.

“În ziua de azi, mai ales în spitalele de urgență, mai toți medicii clinicieni solicită să se facă CT pentru fiecare pacient. Din păcate, CT-ul a devenit un fel de triaj. Pentru că este mai ușor să te orientezi de la un diagnostic imagistic decât din probe biologice și seturi de analize clinice. Uneori, vrând să facem bine, poate facem anumite compromisuri și acceptăm investigații care nu trebuie manageriate așa. Examenul radiologic a devenit astfel o obinșnuință, care din păcate duce la supra-investigare și la cheltuieli care încep să devină nesustenabile”, a spus, la rândul său, Dr. Cătălin Lulciuc, Medic specialist Radiologie și Imagistică medicală, Clinica NORD Suceava – parte a NORD – Grup Medical Provita, invitatul special al acestui webinar.

În partea a doua a webinarului, Dr. Bogdan Cernucan a făcut o amplă prezentare a situațiilor în medicale, de urgență sau cronice, în care se impune evitarea diagnosticării imagistice și tratarea cu maximă rasponsabilitate a modului în care este investigat pacientul. Printre acestea: leziunile ușoare ale capului, durerile abdominale de lungă durată, controlul chisturilor ovariene, bronșiolita, patologia tiroidiană, durerile musculare, fracturile nazale, pancreatita acută.

“Este indicat ca medicii clinicieni să filtreze trimiterile CT inutile care nu au consecințe terapeutice sau care nu sunt în conformitate cu ghidurile. Clinicienii pot definiți una (sau mai multe) probleme și scrie informații clinice și de laborator relevante, astfel încât radiologii să poată evalua indicația și să ofere cea mai bună modalitate imagistica și protocolul adecvat. În ceea ce ne privește pe noi, radiologii, este bine să evaluăm critic recomandările, să adresăm întrebări specifice și să examinăm întotdeauna investigațiile anterioare. De asemenea, să apelăm, când e posibil, la a doua opinie, pentru că problemele nerezolvate pot duce la repetiții inutile sau la investigații suplimentare”, a concluzionat Dr. Bogdan Cernucan.

***

Webinarul „Eficientizarea resurselor în radiologie” a fost organizat pe 3 aprilie de EventsMax.ro, platforma Oameni și Companii dedicată evenimentelor business și profesionale, cu suportul MedicalManager.ro. Înregistrarea webinarului este disponibilă aici: https://fb.watch/rep5T6Eilb/

Webinarul a marcat lansarea noii Comunități OSC-Radiologie, care își propune să realizeze o informare continuă a specialiștilor cu privire la tehnologiile și echipamentele de ultimă generație, managementul resurselor în domeniu, dar și asupra protocoalelor și normelor utilizate de colegii din alte state. Participarea la evenimentele comunității este gratuită pentru specialiștii în radiologie, imagistică medicală, dar și patologii conexe. De asemenea, ca membru al comunității, poți propune teme sau invitați pentru aceste evenimente. Pentru a deveni membru e suficient să te abonezi gratuit la domeniul Radiologie de pe platforma EventsMax.ro!