Seful Clinicii de Cardiologie din Targu Mures, dr. Benedek Imre, a reclamat existenta unor “aspecte criminale” in administratia medicala locala, in sensul cresterii mortalitatii din cauza subfinantarii.
„Niste aspecte criminale se intampla in administratia medicala a orasului Targu Mures”, a afirmat Benedek, care a mentionat, pe langa fondurile limitate, lipsa totala a centrelor specializate in teritoriu, practicarea unor metode de interventie demne de anii ’70 si lipsa angiografelor necesare cardiologiei interventionale.

Dr. Benedek a sustinut ca la clinica din Targu Mures vin anual 900 de cazuri, dintre care 750 ar necesita angioplastii, dar, din cauza limitarii fondurilor, se poate interveni doar in cazul a 100 de pacienti.

„Tratamentul interventional depinde de angiograf. In Cehia exista un angiograf la 500.000 de locuitori si o mortalitate de 5%. In Romania exista unul la un milion de locuitori si o mortalitate de peste 12%. Adica exista un sfert din aparatura necesara” – a subliniat medicul.

Acesta a accentuat ca, in perioada 2004-2005, mortalitatea in Clinica de Cardiologie a fost de 2,4% iar acum e de 12% si ca pana la finele anului va fi de 20%. ”Mor ca mustele. E dezonorant pentru un profesor universitar sa vorbeasca asa. Pentru noi este extrem de greu ca mor asa de multi oameni. In 2004-2005 am lucrat cum a trebuit. A venit o echipa ‘minunata’ de administratie, cum e cea a domului Baila (n.r. – Lucian Baila, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Mures) si m-a dezorganizat” – a spus Benedek Imre.

Doctorul a mai mentionat ca in Romania exista cinci centre bugetate, care au fonduri pentru a oferi asistenta la 300 de cazuri, si alte doua, la Targu Mures si Cluj-Napoca, cu posibilitatea de a acorda asistenta la cate 100 de cazuri, in conditiile in care in Romania se inregistreaza anual intre 1.200 si 1.500 de infarcturi.

„Mi se sugereaza sa trimit bolnavii in alte parti. Dar unde sa se duca? Iar eu sa inchid ‘pravalia’? Le-am spus sa nu ma puna in situatia lui Dumnezeu, sa decid cine moare si cine traieste. Sunt in afara legii, uneori, in privinta sterilizarii instrumentalului, adica refolosesc instrumente de unica folosinta (device-uri)’ – a marturisit Benedek.

El a precizat ca un tratament cu angiograful costa 1.200 euro, in timp ce tratamentul conservator, unde mortalitatea este de 30%, costa pana la 7.500 de lei, incluzand si implicarile sociale care decurg din netratarea corespunzatoare a bolilor de inima.

Benedek a reiterat necesitatea organizarii garzilor pe domeniul cardiologiei, deoarece, „in momentul de fata, in niciun loc din oras nu exista organizata garda pe aceasta linie”.

„De trei ani rog insistent sa se semneze un protocol de colaborare intre Ministerul Sanatatii, Autoritatea de Sanatate Publica Mures, Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures pentru organizarea de garzi, dar nu se doreste garda de catre influentele politice si financiare. Nu spun ca Nicolaescu e de vina, probabil ca nu are buni sfatuitori” – a fost de parere seful Clinicii de Cardiologie.

El a spus ca reprezentantii Societatii Europene de Cardiologie, alarmati de cresterea mortalitatii in domeniul bolilor cardiovasculare, l-au rugat sa medieze o intalnire cu factorii medicali si politici din Romania.

„Intalnirea se doreste a fi in prima parte a lunii octombrie, insa nu stiu daca cei invitati doresc sa discute cu mine”, a declarat Benedek Imre, care crede ca este „incomod”, mai ales ca activeaza in viata politica.

De cealalta parte, dr. Lucian Baila, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Mures, a sugerat ca Benedek „ar face bine” sa se adreseze celor care elaboreaza si finanteaza programele nationale, deoarece materialele sunt extrem de scumpe iar spitalele nu ar putea suporta costurile.

„Daca mortalitatea ar fi de 12% as inchide Clinica de Cardiologie si as demara o ancheta. Raportarea oficiala privind mortalitatea este de 1,22% pe primul semestru’ – a aratat Baila, cu referire la Clinica de Cardiologie din subordinea sa.

El a spus ca nu poate comenta cifre care „nu sunt reale”, cum sunt cele declarate public de Benedek Imre, si ca un angiograf costa in jur de doua milioane de euro. Baila sustine ca, in curand, in municipiul Targu Mures vor fi trei astfel de aparate.

Directorul Spitalului Judetean a declarat ca daca dr. Benedek Imre nu semneaza contractul de management cu spitalul, la inceputul anului universitar va cere conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures nominalizarea unui inlocuitor.