Dr. Andrei Popescu, Medic Primar Oncologie Medicală, Coordonator al Serviciului de Oncologie Medicală – Ambulatoriu și Spitalizare de Zi al Spitalului Clinic Colentina, Doctor în Medicină – UMF „Carol Davila” București, ne-a vorbit despre provocările pe care le întâmpină medicul oncolog în diagnosticarea și tratamentul cancerului în România, într-un interviu pentru platforma Desprecancer.ro.

Principala provocare este, de foarte multe ori, conștientizarea nevoii de a implica un medic de altă specialitate la caz, fără însă a putea face acest lucru. Imposibilitatea cooperarii directe și înlocuirea ei cu conversațiile telefonice sau cu „trimiterea”, cel mai des, generează o frustrare proporțională cu inferioritatea relativă a acestor soluții,”spune Dr. Popescu.

 

Nu există doi oameni, doi bolnavi sau două cazuri identice

Potrivit medicului „Traseul complet și corect” al pacientului oncologic, după diagnostic, este un concept interesant, dar nu există doi oameni, doi bolnavi sau două cazuri identice. Ca atare oamenii nu pot fi trași în șabloane.

Chiar daca dispunem de ghiduri foarte bune astăzi, care sintetizeaza rezultatele știintifice cele mai de încredere, medicina rămâne un domeniu bazat pe personalizare, iar serviciul medical, în special tratamentul, ramane un lucru privat, liber consimtit între doi oameni, medic și pacient, imposibil de reprodus cu exactitate între oricare alți doi oameni.”

Problema în oncologie este în mod particular dată de nevoia concursului mai multor specialiăți diferite la un singur caz, iar acest lucru nu se poate întâmpla decât într-o echipa dedicată, din care fac parte toți clinicienii care au rol la caz, care dezbat și stabilesc, sau cel puțin propun amintitul traseu, ÎNAINTE de începerea oricărei proceduri terapeutice.

În teorie, după diagnosticarea (inclusiv histopatologică) unui caz de cancer de către medicul specialist de organ sau chirurgul respectiv, ar trebui să urmeze stadializarea completă și prezentarea într-o ședință multidisciplinară într-un centru cu experiență în așa ceva”, afirmă medicul oncolog.

 

 Abordarea pluridisciplinară a unui caz de cancer

Potrivit Dr. Andrei Popescu, abordarea pluridisciplinară este pe atât de importantă, pe cât este de improbabilă în existența unui medic, care nu doar că deține și cunoaște toate specialitățile relevante în tratament (chirurgie, radioterapie, terapie sistemică oncologică), dar dispune și de toate mijloacele practice pentru a-l efectua.

Acest lucru nu există nicăieri în lume, nici măcar în centrele foarte nișate, care se ocupă de patologia tumorală a unui singur aparat, sau chiar organ. Știința medicală și tehnologia avansează mult prea repede pentru ca un singur om să țină pasul cu tot progresul, singura solutie din punct de verede medical (dar fără îndoială și economic) este colaborarea între toți specialiștii relevanți la caz, care au în minte detalii diferite, dar complementare și care trebuie să secvențieze toate intervențiile indicate în manieră unică, indivuală, necesară unui pacient”, conchide Dr. Andrei Popescu.