„Tehnologia implanturilor dentare a evoluat enorm în ultimii ani. Dacă, în urmă cu 10 ani, un pacient edentat, adică fără dinți, primea dantura provizorie pe implanturi dentare la 6 luni după intervenție, astăzi acest lucru este posibil în doar 24 de ore de la intervenția de implant dentar, cu o predictibilitate mult mai mare decât în trecut și cu mult mai puține vizite la dentist. Astăzi lucrăm 100% digital, avem protocoale foarte bine gândite, echipamente care frezează dinți cu o estetică deosebită în doar câteva ore, obținând astfel un rezultat rapid, bun și de durată”, spune Dr. Alexandru Ciucu, co-fondator al clinicii Dental Elite, în interviul acordat portalului MedicalManager.ro.

Potrivit acestuia, întrebările cele mai frecvente pe care le primește în cabinet se referă la durata intervenției, calitatea materialelor utilizate, dar și costurile asociate lor.

„Cele mai comune nevoi sunt legate de pacienții care își doresc o dantură sănătoasă, completă și realizată rapid, de cele mai multe ori în 24 de ore de la intervenția implantului dentar. Acest lucru este posibil astăzi datorită tehnologiilor avansate pe care le utilizăm, dar și datorită pregătirii medicale pe care am urmat-o de-a lungul timpului. Din fericire, am avut ocazia să învăț și să operez alături de medici excepționali din întreaga lume”.

„Tratarea în Turcia implică și niște riscuri ridicate”

L-am întrebat pe dr. Alexandru Ciucu despre principalele motive pentru care românii din diaspora aleg să se întoarcă în România pentru tratamente dentare. „În primul rând, se întorc pentru calitatea actului medical stomatologic de la noi, dar și pentru costurile cu până la 60-70% mai mici față de alte țări din Vestul Europei. Nu de puține ori, am tratat pacienți care ne-au ales, pe lângă motivele enumerate mai sus, și pentru că vor ca medicul să le comunice în limba maternă. Comunicarea este mai facilă și tratamentul decurge mai cursiv, dacă vorbim și ne înțelegem românește. Este vorba despre încredere în cele din urmă, iar limba maternă are un rol foarte important în acest sens”.

În mod evident, subliniază interlocutorul nostru, pacientul din diaspora necesită mai multe resurse medicale și organizatorice decât cel care locuiește permanent în țară, în primul rând din cauza timpului mai scurt pe care îl petrece aici, astfel că vorbim de un act medical stomatologic mai comasat din punct de vedere al etapelor, față de unul clasic. „Asta presupune o organizarea foarte bună a echipei noastre. Atât medicii, asistentele, tehnicienii dentari, cât și colegele coordonatoare de pacienți sunt extrem de bine organizați și eficienți în astfel de situații. Datorită pregătirii medicale și a tehnologiilor din clinicile noastre, astfel de pacienți sunt pentru noi o rutină – avem sute de cazuri de acest fel pe an”.

Mulți oameni se întreabă dacă Turcia este o alternativă mai bună, deoarece se știe că acolo prețul este mult mai mic, aproape la jumătate față de România. „Ce nu știu mulți dintre ei este că tratarea în Turcia implică și niște riscuri ridicate – în primul rând, materialele folosite de ei nu sunt omologate UE, iar protecția consumatorului/ a pacientului nu se supune legilor și reglementărilor UE. Lipsa acestor garanții este motivul principal pentru care prețul e mai mic în Turcia. De multe ori, vedem la pacienții care se întorc de acolo probleme mari în urma tratamentelor făcute, consumabile și tipuri de implanturi de o calitate slabă. Mai mult, majoritatea medicilor care tratează acolo vorbesc foarte puțin limba engleză, iar comunicarea cu pacienții are mult de suferit. De obicei, dialogul se face printr-un intermediar, nu direct cu medicul care te tratează”, explică co-fondatorul clinicii Dental Elite.

Acesta atrage atenția că riscul unor complicații după acele tratamente făcute cu materiale slab calitative și de către medici neexperimentați, fără a beneficia de garanția și protecția legilor europene, este foarte mare. „Și apoi, nu prea ai cu cine să te înțelegi dacă există probleme post-tratament. Este nevoie să alegi între a găsi un avocat care să te reprezinte în Turcia sau a reveni în țară la un medic dentist român, dacă se mai poate face ceva. De multe ori, însă, e prea târziu. Iar majoritatea pacienților care aleg să meargă în Turcia nu au resursele financiare să se lupte într-un sistem juridic străin, din afara UE, în cazul în care operația nu e făcută bine”.

„Ne recompensăm pacienții care au grijă de sănătatea lor orală și vin frecvent la control”

Dr. Alexandru Ciucu recunoaște că adaptarea serviciilor stomatologice este o necesitate într-o piață medicală tot mai concurențială, în care nevoile și cerințele pacienților au crescut pe măsură.

„Concret, am venit în ajutorul pacienților cu abonamentele medicale pentru prevenție, oferind pe lângă un sistem foarte bine pus la punct de recall, și igienizari dentare periodice (ceea ce asigură pacientului nostru o întreținere și o mentenanță medicală eficientă a tratamentelor stomatologice deja efectuate la noi), dar și o serie de discounturi pentru tratamentele costisitoare. Practic, ne recompensăm pacienții care au grijă de sănătatea lor orală și vin frecvent la control. Prevenția este extrem de importantă în domeniul nostru. De asemenea, românilor din diaspora le oferim pachete stomatologice ce includ cazare și transport, pe tot parcursul derulării tratamentelor stomatologice la noi”.

Dr. Alexandru Ciucu a urmat cursuri atât în România, în Europa de Vest, în Statele Unite ale Americii, cât și în America Latină, în Brazilia. „Experiența care m-a impresionat și de la care am avut de învățat cel mai mult a fost cursul de specializare în „Implantologie și Estetică Dentară” pe care l-am urmat în Statele Unite, la New York University, pe parcursul a 2 ani de zile. SUA este în continuare lider mondial în ceea ce privește cercetarea medicală și cercetarea în cele mai noi și inovative tehnici în stomatologie. Ce diferă mult la practica lor față de a noastră (și cea europeană) este că ei implementează mult mai des sistemul ’dinți ficși în 24 de ore’, o metodă pe care și eu m-am specializat și care funcționează foarte bine”.

„Educația stomatologică este într-o continuă dinamică și într-un trend ascendent”

În finalul discuției, l-am întrebat pe dr. Alexandru Ciucu ce strategii ar trebui adoptate pentru a îmbunătăți conștientizarea și prevenția afecțiunilor dentare la nivel național.

Knowledge is power, inclusiv în medicina dentară. De aici pornește totul. După cum știm din numeroase statistici, EUROSTAT sau EY, țara noastră se află la baza clasamentului privind sănătatea orală și frecvența cu care pacientul român ajunge la medicul stomatolog”. Co-fondatorul clinicii Dental Elite  spune că s-a ajuns aici deoarece nu au existat în trecut programe de prevenție în școli și nici educație dentară pentru copii.

„În ultimii ani, însă, observăm că educația stomatologică este într-o continuă dinamică și într-un trend ascendent, iar pacienții sunt tot mai tineri. Cum ajutăm noi activ comunitatea din România? Pe lângă o comunicare online cu accent puternic în sfera educațională, am reușit să organizăm până în prezent zeci de evenimente cu tematica ’Educația stomatologică și prevenția dentară’, atât în Brașov, cât și în București. Am organizat evenimente în școli, grădinițe, dar ne-am adresat și pacienților adulți (fie la sediile firmelor unde lucrează, fie direct în clinicile noastre) și am susținut webinarii educaționale online dedicate celor din diaspora”, conchide dr. Alexandru Ciucu.