De la începutul pandemiei de SARS-CoV-2 și până acum, medicii n-au încetat să cerceteze, să observe pacienții, să facă diverse conexiuni pentru a-și explica mai bine mecanismele bolii și pentru a putea trata mai eficient COVID-19. Deja la nivel mondial sunt în jur de 32 de milioane de cazuri de infecție cu noul coronavirus, din care aproape un milion a pierdut lupta cu viața. Și dacă toți ochii sunt ațintiți asupra numărului de noi cazuri care apar și asupra deceselor, ar trebui să ne preocupe și situația persoanelor care se vindecă de COVID-19, în condițiile în care sunt tot mai multe voci care vorbesc despre sechelele post COVID, inclusiv la așa zișii asimptomatici. Dr. Alexandru Bogdan, medic ginecolog, este de părere că toți cei care se îmbolnăvesc de COVID 19 au sistemul vascular afectat din cauza SARS CoV- 2, inclusiv asimptomaticii, iar efectele nefaste vor putea fi observate în timp.

SARS-CoV-2 nu provoacă doar o boală pulmonară, ci una sistemică, a tuturor organelor, prin inflamație vasculară, este opinia medicului ginecolog care explică felul în care acționează noul coronavirus la nivelul endoteliului vascular.

,,Se știe că acest virus acționează la nivelul endoteliului vascular, el e introdus pe cale aeriană, prin aerosoli, în organism, dar receptorul de care se prinde și pătrunde în celule și în toate organele noastre e până la urmă la nivelul endoteliului vascular. El practic se leagă de o enzimă de conversie a angiotensinei 2, care se găsește peste tot: în capilarele pulmonare, în capilarele sistemului digestiv, nazofaringian, rinichi, stomac, ficat, practic peste tot. Deci, acolo unde există vase de sânge există și acest receptor. În momentul în care virusul se leagă de acest receptor produce leziuni prin legare și pătrunde în vasele de sânge”, a precizat dr. Alexandru Bogdan.

 

 

 

Materialul integral pe www.360medical.ro