Un focar de hepatită acută virală A evoluează din luna martie într-o comunitate de romi din comuna timişeană Checea, până acum fiind raportate 20 de cazuri la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş.

„În localitatea Checea evoluează începând cu luna martie un focar de hepatită acută virală A într-o comunitate de etnie romă. (…). Primul caz de boală a fost raportat către DSP Timiş în data de 9 martie, iar ultimul caz a fost depistat în data de 11 iunie. Primul caz a apărut iniţial în cadrul aceleiaşi familii, ulterior s-a extins în comunitatea respectivă. Numărul de cazurilor raportate către DSP Timiş şi confirmate cu laboratorul până în prezent este de 20”, a transmis, miercuri, DSP Timiş. Hepatita de tip A este o boală acută infecţioasă, agentul patogen fiind virusul hepatitic A, şi este cunoscută şi sub denumirea de „boala mâinilor murdare”. Virusul se transmite cel mai des prin calea fecal-orală prin nerespectarea normelor de igienă. Ca măsuri, DSP Timiş a intervenit în focar în luna martie şi au fost identificaţi contacţii direcţi ai cazurilor de îmbolnăvire.

„Au fost vaccinaţi împotriva hepatitei A un număr de 24 de copii cu vârsta de până la 15 ani (contacţi ai primelor cazuri)”, precizează DSP Timiş. De asemenea, au fost luate măsuri de dezinfecţie în şcoala din localitatea Checea şi sau făcut recomandări privind respectarea normelor de igienă, respectiv spălarea mâinilor, păstrarea corespunzătoare a alimentelor şi altele. Focarul de hepatită A este supravegheat în continuare până la dispariţia acestuia. AGERPRES