Spitalul Clinic Judeţean din Oradea va avea un nou ambulatoriu, investiţie de 44 de milioane de lei, precum şi o parcare supraetajată în valoare de 48 de milioane de lei, investiţii ce modifică accesul actual în spital.

„Am dorit să anunţăm populaţia privind modificarea accesului datorită lucrărilor la construcţia noului ambulator, care va cuprinde şi administraţia şi o secţie de terapie intensivă, în paralel cu construcţia parcării de peste 500 de locuri. Din câte ştiu eu, niciun spital din România nu are o parcare proprie, dedicată spitalului, supraetajată, care să rezolve problema aglomerării străzilor din jur,” a declarat joi, într-o conferinţă de presă, managerul unităţii medicale, doctorul Gheorghe Carp.

Noul ambulator îl va înlocui pe cel actual de pe strada Republicii, care nu oferă condiţii optime, şi se va construi în unghiul format de cele două clădiri principale, locul unde este în prezent intrarea în spital. Suprafaţa construită a clădirii propuse, cu demisol, parter şi trei etaje, este de 5.491 de metri pătraţi, iar suprafaţa desfăşurată este de 30.290 de metri pătraţi. Contractul de execuţie a fost semnat miercuri între reprezentanţii municipalităţii şi o asociere condusă de Precon Transilvania SRL.

De săptămâna viitoare, cel târziu din 25 septembrie, a precizat managerul, pacienţii şi aparţinătorii vor fi ghidaţi să intre prin spatele spitalului, unde sunt amenajate trei containere, în prelungire, pentru triaj, cu sală de aşteptare, biroul de internări şi vestiare pentru femei şi bărbaţi. Din capătul acestora se va putea intra foarte uşor în spital, cu acces la lifturi, la UPU şi alte secţii.

Proiectul noului ambulator se ridică la peste 44 milioane de lei, fără TVA, fiind finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Este derulat de Primăria Oradea, prin Direcţia de Management Proiecte cu Fonduri Europene.

Practic, ambulatoriul se construieşte în prelungirea spitalului din strada Gheorghe Doja nr. 65,iar durata de execuţie este de 18 luni.

Pe acelaşi front stradal se construieşte şi viitoarea parcare supraetajată a spitalului, cu cinci niveluri (S + P + 2E + Terasă), având ordin de începere a lucrărilor vineri, 15 septembrie. Investiţia va costa în jur de 48 de milioane de lei, bani din bugetul local.

Prin această investiţie vor fi amenajate 516 locuri de parcare, dintre care 21 destinate persoanelor cu dizabilităţi şi 10 rezervate autovehiculelor electrice sau hibrid. Parcarea va fi legată de ambulator printr-o pasarelă pietonală.

Ambele proiecte au termen de execuţie de 18 luni, însă managerul Carp a precizat că în mai puţin de un an se va rezolva fluxul normal pentru intrarea în spital.

„O să fie o mare schimbare faţă de situaţia prezentă, pentru că toată parcarea actuală din faţa spitalului va deveni holul spitalului, cu acces către ambulator şi se vor institui acele cabine unde pacientului i se întocmeşte foaia de observaţie, ca să nu stea la rând, internarea va funcţiona mult mai bine, având spaţiu mare, cu afişaj electronic. Iar după 18 luni, se va vedea o mare diferenţă”, a spus managerul general Gheorghe Carp. AGERPRES