Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Capitala a aflat „peste noapte” ca, printr-o hotarare de guvern de miercuri, are o noua structura de invatamant postuniversitar, fara ca actul sa fi fost supus dezbaterii publice si fara consultarea conducerii institutiei, incalcandu-se autonomia universitara.

Senatul UMF s-a reunit, joi, pentru a discuta modalitatile prin care poate fi aplicata Legea 329/2009, dupa ce, actul a fost citit si marti, in sedinta biroului de senat. Rectorul UMF a dat citire unei hotarari de guvern despre care nimeni din conducerea institutiei nu a avut cunostinta, intucat nu a fost supusa dezbaterii publice, potrivit unei note a UMF remisa presei.

Este vorba despre Hotararea privind organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in domeniul Sanitar Bucuresti (SNSPMPDSB). Actul prevede infiintarea SNSPMPDSB prin comasarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar (SNSPMS) cu Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar din Bucuresti (CNPDSB).


SNSPMS este condusa de Cristian Vladescu, presedintele comisiei de reforma in sanatate de la Cotroceni, iar CNPDSB are la conducere pe profesorul Ionel Sinescu. Cele doua institutii erau in subordinea Ministerului Sanatatii. Institutia nou creata prin comasarea celor doua unitati, respectiv SNSPMPDSB, este, potrivit hotararii de guvern, in subordinea Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” si coordonarea Ministerului Sanatatii si va fi condusa, pana la alegerea noii conduceri, de actualul director general al SNSPMS, prof.dr. Cristian Vladescu.


SNSPMPDSB desfasoara activitate de invatamant postuniversitar si de masterat in cadrul UMF Bucuresti, in baza principiului autonomiei universitare si este autorizata provizoriu in conformitate cu prevederile Legii 95/2006 privind reforma in domeniul medical cu modificarile si completarile ulterioare, urmand a face demersurile legale in vederea acreditarii, potrivit legislatiei privind asigurarea calitatii educatiei de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior. Conducerea noii structuri este asigurata de directorul general care este ordonator de credite, numit de rectorul UMF pentru un mandat de patru ani si este membru de drept in senatul UMF „Carol Davila”. Senatul UMF Carol Davila considera acest document o incalcare flagranta a autonomiei universitare si spune ca va ataca hotararea de guvern la Curtea Constitutionala.AGERPRES