Cseke Attila2.jpgDouă grupuri de lucru, unul de la Ministerul Sănătăţii, iar celălalt de la Primăria Municipiului Bucureşti, vor analiza aspectele prevăzute în proiectul de descentralizare a spitalelor, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, la finalul unei întâlniri avute cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Ministrul a menţionat că proiectul de descentralizare se află în dezbatere publică, precizând însă că sunt aşteptate în continuare propuneri. Potrivit ministrului, în două – trei săptămâni, proiectul va trece în procedura avizare, după ce vor fi strânse şi analizate toate propunerile de amendare.

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică, în luna aprilie, proiectele vizând descentralizarea din sistemul sanitar, urmând ca, până la data de 1 iulie 2010, MS să finalizeze transferul unităţilor sanitare publice cu paturi către administraţia locală. Vor fi transferate autorităţilor locale peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public (din cele 435 de unităţi sanitare publice existente în prezent pe teritoriul României se propune transferul către autoritatea locală a unui număr de 373 de unităţi). În reţeaua MS vor rămâne 62 de unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie şi spitale monospecializate.

Prin transferul către autorităţile locale se urmăreşte şi creşterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial. Astfel, autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană tot ce înseamnă unitate sanitară publică. Descentralizarea înseamnă şi că managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu ministrul Sănătăţii cum se întâmplă în prezent.

După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către consiliile judeţene. Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării şi cel al Hotărârii de Guvern privind aprobarea Listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se transferă managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale şi către Primăria Municipiului Bucureşti se află publicate pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea transparenţă decizională.

Ministerul Sănătăţii a transmis documentele şi către ministerele implicate în proces, structurilor asociative ale administraţiei publice locale şi organizaţiile interesate, respectiv Colegiul Medicilor din România, reprezentanţii sindicatelor. Încă din luna februarie a acestui an, ministrul Attila Cseke afirma că descentralizarea prin transferul unităţilor medicale publice către administraţia locală reprezintă una din soluţiile de eficientizare a funcţionării sistemului sanitar. Ministrul susţinea, la acea vreme, că procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizări în cazul personalului medical care şi aşa este insuficient, dar avertiza că pot exista repercursiuni pentru personalul TESA şi cel administrativ. AGERPRES