Dotări de 3,3 milioane de euro pentru secţiile de terapie intensivă la spitalele din Oradea

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat că s-a aprobat, în şedinţa de Consiliu Local desfăşurată pe 8 mai, suma de 3,3 milioane de euro pentru dotări la secţiile de terapie intensivă de la Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, necesare în lupta cu epidemia de Covid-19.

“Ne vom echipa complet cele două secţii, vom avea dotări suplimentare la UPU astfel încât să putem gestiona orice fel de creştere de cazuri ce ar putea să apară în perioada următoare. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia de ventilatoare, injectomate, paturi, computere tomograf, ambulanţe pentru transportul pacienţilor infectaţi cu Covid-19 şi alte dotări specifice secţiilor de terapie intensivă. Vom reuşi astfel, împreună cu conducerea celor două spitale, să ne creştem dotările şi să facem faţă mult mai bine în viitor unor posibile probleme”, a declarat primarul.

Edilul a precizat că această sumă va fi putea fi recuperată din fondurile europene care urmează să fie atrase, în baza unor proiecte, pentru achiziţia de dotări anti-Covid-19. “Dacă se va deschide procedura de depunere a finanţărilor pe bani europeni pentru aceste dotări, intenţia noastră este ca aceste dotări să fie decontate din fonduri europene. După jumătatea lunii mai vom depune aceste solicitări. În condiţiile în care vor fi acceptate, le vom deconta în totalitate, dacă nu, parţial, diferenţa urmând să fie acoperită din banii municipiului”, a subliniat Bolojan.

Primarul a menţionat că, în prezent, situaţia epidemiologică este stabilă. Faţă de cele 1.800 de persoane câte erau, la un moment dat, în carantină, numărul acestora s-a stabilizat la 250-300 de persoane, fiind mult mai mic şi numărul românilor care se întorc din străinătate, între 25-30 pe zi, ceea ce reduce foarte mult riscul contaminării. AGERPRES