Aproximativ 1.300 de români au leucemie mieloidă cronică, iar în prezent nu există pacienţi cu această afecţiune pe lista de aşteptare la tratament, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Române de Cancere Rare, Dorica Dan.
„Condiţia este de a fi diagnosticaţi la timp şi monitorizaţi. În acest moment nu există niciun pacient cu leucemie mieloidă cronică pe lista de aşteptare pentru tratament. Impactul psihologic este foarte mare pentru că termenul de leucemie sau cancer rar sperie pacientul. Tratamentul psihologic este esenţial. De cele mai multe ori, boala este identificată la un control de rutină. Se manifestă prin infecţii repetate, dureri la nivelul oaselor, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, sângerări repetate”, a afirmat Dorica Dan.
Potrivit acesteia, 30% dintre cazurile de leucemie mieloidă cronică nu prezintă simptome mult timp. În opinia reprezentantei asociaţiei, este necesară implementarea unei strategii naţionale eficiente şi diagnosticare timpurie a acestei afecţiuni şi în mediul rural.
Horia Bumbea – medic hematolog la Spitalul Universitar de Urgenţă a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că pacienţii nou diagnosticaţi cu această afecţiune beneficiază de tratament în maxim o lună. „Fără tratament, leucemia mieloidă cronică se îndreaptă spre faza acută. Pacientul trebuie informat imediat ce a fost diagnosticat. Trebuie să înţeleagă importanţa tratamentului, trebuie să îl urmeze. Potrivit studiilor, s-a observat că după o perioadă în care pacientul se simte bine acesta renunţă la tratament. Cu tratament şi monitorizare periodică pacienţii cu această afecţiune se pot reintegra în societate şi îşi pot continua activitatea”, a afirmat medicul.
Conform medicului, răspunsul la tratament este de peste 90%. „Acest răspuns nu se menţine la acest nivel în cursul tratamentului. De aceea este important să avem la dispoziţie molecule din generaţia a II-a, dând astfel posibilitatea medicilor să moduleze tratamentul pentru a avea un răspuns foarte bun. Există cel puţin 3 molecule disponibile de anul acesta chiar din linia întâi de medicamente. Tratamentul transformă boala dintr-una canceroasă într-o boală cronică”, a explicat doctorul hematolog, care a menţionat că tratamentul costă aproximativ 10.000 de lei pe lună.
Purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, a precizat la rândul său că feedback-ul primit de la asociaţiile de pacienţi este foarte important pentru a vedea dacă măsurile luate sunt eficiente, astfel încât lucrurile să decurgă din ce în ce mai bine. Ea a menţionat că, începând din acest an, toate grupele de vârstă pot beneficia de leucogramă. Potrivit lui Tănase, 8.700 de pacienţi din România primesc tratamente cu molecule scumpe. AGERPRES