Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), dr. Dorel Săndesc, a declarat joi seara, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că după lansarea programului de Anestezie Terapie Intensivă pe Traumă s-a constatat că mortalitatea la pacienţii cu traumă este comparabilă, dacă nu chiar mai mică decât în statisticile din Germania şi că deja se vorbeşte în Europa despre modelul românesc.
‘Deşi s-a introdus recent, programul de ATI arată primele rezultate. Într-un studiu făcut în secţia de ATI Traumă de la Timişoara, datele preliminare arată că, după introducerea acestor acţiuni prioritare şi asigurarea tuturor condiţiilor de tratament, mortalitatea la pacienţii cu traumă este comparabilă, dacă nu mai mică decât în statisticile din Germania. Mi se pare remarcabil, sunt rezultate care arată cât de eficiente sunt aceste tipuri de programe, care nici nu înseamnă un efort foarte mare financiar. Bugetul total al celor 5 acţiuni prioritare este puţin peste 200 de milioane de lei pe anul în curs, deci un raport cost-beneficiu indiscutabil. Aceste programe au atras atenţia pe plan internaţional, suntem invitaţi – şi dr. Raed Arafat, pe domeniul de prespital, eu pe aceste acţiuni prioritare – să prezentăm ceea ce a început să fie numit modelul românesc şi ne bucurăm că iată, în sistemul sanitar românesc, suntem citaţi şi pentru exemple pozitive’, a arătat dr. Săndesc.
Secretarul de stat a arătat că echipa MS s-a angajat să realizeze pachetul de acţiuni prioritare într-un an, că acesta a fost finalizat în 7 luni şi cuprinde 5 domenii majore: infarctul miocardic acut, ATI, accidentul vascular cerebral, trauma şi moartea subită cardiacă, unde se finanţează defibrilatoarele implantabile care previn instalarea morţii subite.
‘Practic toate aceste acţiuni nu fac decât să completeze finanţarea asigurată de CNAS pentru cazurile acestea grave, pentru că la aceste cazuri grave costurile sunt foarte mari, ele depăşesc, practic, decontarea făcută de Casă şi e un subiect care se discută în toată lumea, nu doar la noi. Şi alte ţări au căutat soluţii pentru asta, pentru că nu e normal ca spitalele care tratează cele mai grave cazuri să aibă cele mai mari deficite. Noi am venit cu acest model iar rezultatele sunt deosebite’, a spus secretarul de stat în MS.
Săndesc a susţinut că în infarctul miocardic acut, România, în 2009, era pe ultimul loc în Europa la mortalitatea în spital, peste 13% din cazurile cu infarct care se internau decedau, dar că în urma introducerii acestor programe, mortalitatea a scăzut global, în toate spitalele din România, la circa 8%, fapt ce ne plasează la jumătatea clasamentului european.
‘În cele 17 centre de excelenţă incluse în acţiunea prioritară infarct, care intervin în urgenţă la orice oră din zi şi din noapte, pentru a introduce stentul şi a dezobstrua vasul, mortalitatea a scăzut de la 13 şi ceva, la 4 şi ceva, plasându-ne în prima treime a topului european. Este un rezultat extraordinar într-un domeniu care este responsabil de cele mai multe cazuri de deces’, a susţinut secretarul de stat în MS.
Dorel Săndesc a arătat că la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar cu tema ‘Eficientizarea utilizării resurselor din sănătate în România şi în ţările Europei Centrale şi de Est’, de la Târgu Mureş, a prezentat pachetul de acţiuni prioritare, destinat finanţării celor mai grave cazuri în spital din România.
‘Am pornit de la o realitate cunoscută, România are un sistem de urgenţă prespitalicesc foarte bine pus la punct, dar, până în prezent, condiţiile de tratament ale pacienţilor marilor urgenţe nu erau le fel de bune în spital. Se impunea echilibrarea acestui sistem pentru a realiza un obiectiv care, pentru orice sistem sanitar, trebuie să fie o prioritate şi anume un sistem integrat de îngrijire a marilor urgenţe, atât în prespital, cât şi în spital’, a accentuat Dorel Săndesc. AGERPRES