pacient.jpgLipsa unui spital de urgenţe care să reunească toate domeniile medicale îi determină pe medici şi echipele de salvare din Iaşi să alerge cu pacienţii aflaţi în stare gravă de la un spital la altul, la fel ca acum 30-40 de ani.

Potrivit dr. Tudor Ciuhodaru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Ioan din Iaşi, în loc ca să fie duse la o singură unitate spitalicească pentru a li se acorda asistenţă medicală, victimele accidentelor din Iaşi, şi nu numai, sunt plimbate prin municipiul reşedinţă de judeţ de la un spital la altul, în condiţiile în care traficul se desfăşoară cu dificultate pe străzile cu două-trei benzi de circulaţie pe sens, dar pline de gropi.

Într-o astfel de situaţie au fost patru persoane, victime ale unui accident rutier care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la intrarea în Iaşi, în zona Era – Carrefour. Conf.dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD de la Spitalul Universitar Sfântul Spiridon din Iaşi, a declarat că, în urma intervenţiei echipelor SMURD, echipaje de terapie intensivă şi prim ajutor şi de descarcerare, cinci persoane au fost scoase dintre fiarele contorsionate ale celor două autovehicule implicate în accident.


Una dintre acestea, o femeie în vârstă de 41 de ani, din Suceava, a suferit multiple traumatisme, motiv pentru care a fost direcţionată spre Clinica de Chirurgie Toracică a Spitalului de Pneumoftiziologie. După stabilizare, femeia a fost redirecţionată în cealaltă parte a municipiului, spre Spitalul de Neurochirurgie, aflat la aproximativ şase kilometri distanţă. O ambulanţă parcurge acest traseu în aproximativ 10-15 minute, în funcţie de trafic şi starea străzilor. Soţul acesteia, în vârstă de 42 de ani, şi fiica lor, de 17 ani, precum şi şoferul celeilalte maşini, în vârstă de 25 de ani, au fost duşi la Spitalul de Neurochirurgie din cauza leziunilor suferite.

De asemenea, o femeie în vârstă de 27 de ani, la rândul său victimă a unui accident rutier care a avut loc în zona Bucium, a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi. În autoturism se mai aflau soţul şi copilul lor în vârstă de un an şi trei luni. Femeia a fost preluată în UPU de la Spitalul de Urgenţe şi internată pentru rezolvarea chirurgicală a fracturii de umăr drept. Nu la fel de norocos a fost soţul acesteia care a fost plimbat între spitale din cauza leziunilor şi traumatismelor suferite. Numai în cursul anului trecut, 26.260 de bolnavi au trebuit să îşi împartă unul dintre cele 200 de paturi de la Spitalul Clinic de Urgenţe. Spitalul deserveşte zona de nord-est a României. Spitalul funcţionează în mai multe imobile pavilionare ce au aparţinut unui conac boieresc construit în urmă cu 123 de ani. El este de profil unic în Moldova întrucât deserveşte majoritar patologia traumatică, dar şi Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, Ortopedie – Traumatologie, Arsuri, Chirurgie de Urgenţă, Toxicologie. Cu toate acestea, specializările nu sunt suficiente pentru un spital de urgenţe la standarde europene.


Dr. Tudor Ciuhodaru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Ioan din Iaşi, care este şi parlamentar, afirmă că lipsa de spaţiu împiedică aducerea de noi specializări în spital, motiv pentru care medicii se văd nevoiţi să apeleze la metoda „domnul Lăzărescu”, adică la plimbarea pacienţilor de la un spital la altul.

„Anul trecut, din cauza lipsei unor specializări medicale, a locurilor necesare sau a condiţiilor de cazare improprii a fost necesară dirijarea spre alte spitale a 4,22% din cazurile ajunse la noi. Asta în condiţiile în care s-au făcut eforturi supraomeneşti de asigurare cât mai aproape de normalitate a terapiei de urgenţă chiar dacă aceasta se desfăşoară într-o cutie de tablă. Iar, dacă adăugăm restul spitalelor din Iaşi, de cele mai multe ori lipsite de specialităţile necesare rezolvării urgenţelor traumatice, vom avea cu adevărat imaginea înfricoşătoare a fenomenului Lăzărescu în centrul universitar medical Iaşi”, spune medicul parlamentar.


Din nefericire, la Spitalul Sfântul Ioan din Iaşi intemperiile îşi spun cuvântul tot mai mult. Bucăţi din tavanele aflate în stare avansată de degradare cad din când în când peste pacienţii care sunt nevoiţi să doarmă şi câte trei în două paturi, în lipsa unor spaţii de cazare adecvate. Nu de puţine ori astfel de incidente au fost semnalate chiar în blocul operator. În lipsa unui ascensor pacienţii care au fost operaţi sunt transportaţi cu targa, pe scări, de către secţia de Terapie Intensivă aflată la parterul imobilului. În curtea Spitalului Clinic de Urgenţe se construieşte de aproximativ 15 ani o clădire care a fost proiectată pentru un spital de urgenţe astfel încât pacienţii să nu mai fie plimbaţi de la un spital la altul pentru efectuarea de investigaţii medicale.

Parlamentarii democrat liberali locali au cerut încă din 2004 ca noua clădire din curtea Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi să rămână cu destinaţia şi denumirea de Institut Regional de Oncologie, ignorând că imobilul a fost proiectat şi construit după canoanele unui spital de urgenţe prevăzut chiar şi cu o pistă de aterizare a elicopterelor. Ca argument, democrat liberalii au folosit, la rândul lor, numărul mare de bolnavi de cancer nevoiţi să se trateze în alte clinici universitare din ţară în lipsa unei astfel de instituţii medicale.

La scurt timp după alegerile din 2008, s-a ajuns la consensul ca noua clădire să funcţioneze atât un Institut Regional de Oncologie cât şi un Spital Clinic de Urgenţe, urmând ca în 2010 să fie finalizate lucrările. După mai bine de 15 ani de când un arhitect străin a început să proiecteze un spital de urgenţe după standardele europene, clădirea nu a fost finalizată iar ambulanţele cu pacienţi încă se mai chinuie să îşi facă loc în trafic. AGERPRES