Deputaţii PSD Tamara Ciofu şi Cătălina Ştefănescu au depus miercuri la Parlament o propunere legislativă care va permite persoanelor cu boli degenerative să primească un certificat permanent pentru a putea beneficia de prestaţiile sociale, la fel ca în cazul persoanelor cu handicap irecuperabil.

Potrivit unui comunicat de presă al PSD transmis, miercuri, în prezent, persoanele care suferă de boli precum Alzheimer, Parkinson, ateroscleroză, osteoporoză, osteoartrită, diabet sunt obligate să se prezinte în fiecare an pentru a-şi reînnoi certificatul de încadrare în grad de handicap.

„Ca şi în cazul persoanelor cu handicap fizic irecuperabil, situaţia persoanelor cu boli degenerative nu se poate îmbunătăţi de la un an la altul. Legea însă se raportează diferit la cele două categorii. Pentru prima se poate emite un certificat permanent, pentru cea de-a doua e nevoie de o reevaluare anuală, ceea ce din punctul meu de vedere reprezintă o discriminare”, a declarat Tamara Ciofu, vicepreşedinte a Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, citată în comunicat.

Deputatul Cătălina Ştefănescu a precizat că propunerea legislativă survine unor sesizări din partea persoanelor cu boli degenerative. „Am fost contactată de o persoană care suferă de afecţiunea Parkinson şi care mi-a relatat că trebuie să meargă în fiecare an la reevaluare, deşi toată lumea ştie că o astfel de boală are o evoluţie ireversibilă. M-am consultat cu doamna doctor Tamara Ciofu şi am hotărât să clarificăm legislaţia din acest punct de vedere”, a explicat deputatul PSD Cătălina Ştefănescu.

Bolile degenerative sau progresive sunt cele în care partea corpului afectată se deteriorează tot mai mult pe măsură ce trece timpul. Bolile degenerative afectează creierul, articulaţiile, nervii, inima, ochii, scheletul şi orice altă parte a corpului, fără a exista posibilitatea de recuperare. Bolile degenerative sunt complexe şi provoacă o invaliditate cronică, afectând capacităţile fizice, abilităţile psihice, capacităţile comportamentale şi senzoriale.

Legea 136/2012 prevede că doar persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural anatomice într-un stadiu ireversibil pot primi un certificat cu termen permanent de valabilitate. „Dacă propunerea legislativă a deputaţilor PSD Ştefănescu şi Ciofu va fi aprobată de Parlament, ministrul Muncii şi ministrul Sănătăţii vor trebui să emită un ordin comun prin care să stabilească bolile degenerative pentru care se poate elibera certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate permanentă”, se mai arată în comunicat. AGERPRES