Puţin sub jumătate din posturile de medici prevăzute în organigrama Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti sunt ocupate, acest deficit generând probleme majore în acoperirea gărzilor pe unele secţii.

Directorul medical al SJU, Andrei Ilinca, a declarat pentru AGERPRES, că în topul secţiilor cu cel mai mare deficit de medici sunt Neurologia şi ATI-ul.

„În organigramă avem prevăzute 511 posturi de medici. În momentul de faţă, sunt ocupate 252 de posturi de medici. La asistenţi avem prevăzute 1.601 posturi în organigramă şi ocupate 1.279. În top (în privinţa deficitului de medici- n.r.) sunt Neurologia şi ATI-ul”, a afirmat Ilinca.

Potrivit acestuia, la ATI sunt 10 posturi de medici libere, la Neurologie sunt 5 posturi libere, la Cardiologie şi Medicină Internă sunt câte 4 posturi libere, iar la Unitatea de Primiri Urgenţe sunt 3 posturi libere. Posturi libere sunt şi în alte secţii ale SJU, însă nu atât de multe.

Din cauza lipsei medicilor, sunt probleme majore în acoperirea gărzilor pe unele secţii, în special la Neurologie, unde se ajunge uneori ca mai mult de jumătate din gărzi să nu poată fi acoperite.

„Cu gărzile ne descurcăm foarte greu. Cele mai mari probleme sunt pe Neurologie, unde avem un protocol cu Spitalul Judeţean Târgovişte şi care ne ajută ei în zilele în care nu sunt gărzi şi îi ajutăm şi noi în zilele în care sunt gărzi la noi. Pe Neurologie putem să avem şi peste 50% din zile fără medic de gardă şi transferăm către alte spitale. Transferăm şi la Buzău, când sunt foarte multe cazuri şi nu le mai poate prelua nici Spitalul Judeţean Târgovişte. Pe ATI s-a făcut apel la nişte firme care asigură servicii de ATI şi momentan ne ajutăm de ei. Ne ajută cu acoperirea gărzilor, cu medici. La Cardiologie am reuşit să acoperim gărzile, la Interne avem un procent mic de gărzi neacoperite pentru că ne ajută alte secţii de interne din judeţ”, a explicat Andrei Ilinca.

Potrivit acestuia, SJU are 4 medici angajaţi pe Neurologie şi alţi doi care, în baza unor contracte pe prestări servicii, asigură gărzi, însă nu sunt suficienţi.

Pe această secţie se lucrează astfel de circa un an şi jumătate, de când mai multe doctoriţe au demisionat pentru a pleca în privat, iar posturile nu au putut fi acoperite, întrucât au fost blocate, a precizat directorul medical al SJU Ploieşti.

„O să organizăm concursul în etape. În etapa imediat următoare vor fi scoase la concurs posturile de medici pe Neurologie- 4 posturi, pe ATI- 6 posturi, două pe Cardiologie, două pe Chirurgie generală şi două pe Oftalmologie”, arată sursa citată. AGERPRES