Începând din acest an, Ministerul Sănătății a extins programul prin intermediul căruia pacienții cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele ore de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale până la 43 de spitale. În Oltenia, însă, programul se derulează doar în judeţele Olt şi Vâlcea. Pacienţii din Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi nu pot, deocamdată, beneficia de terapia care îi poate ajuta să nu rămână cu sechele după un AVC.

Programul-pilot pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut s-a derulat, începând cu anul 2015, în zece spitale din România. După ce şi-a dovedit eficienţa, Ministerul Sănătăţii a decis să îl extindă la nivel naţional.

„Mulți pacienți care au beneficiat tratament intervențional în caz de AVC au fost recuperați. Din această cauză, împreună cu specialiștii am decis extinderea acestuia la nivel național. Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilităţii importante asociate accidentului vascular celebral (AVC)”, declara, la sfârşitul anului trecut, Sorina Pintea, ministrul sănătății.

 

Citiți articolul integral pe Gazeta de Sud