nicolaescu_eugen_2008.jpgMinistrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca, de pe 30 octombrie, distribuitorii reiau aprovizionarea farmaciilor, iar de pe 31 octombrie acestea vor putea vinde toate medicamentele al caror pret s-a stabilit prin noua metodologie de calcul al pretului pentru medicamentele compensate si gratuite.

Eugen Nicolaescu a facut referire la negocierile cu industria farmaceutica concretizate intr-un ordin care stabileste noua metodologie de calculare a preturilor la medicamente, pe o perioada limitata, respectiv pana pe 31 decembrie 2008.

El a precizat ca este vorba numai de preturile medicamentelor compensate si gratuite, pentru celelalte, care nu sunt pe lista de compensate si gratuite, preturile nefiind modificate. In ce priveste medicamentele compensate si gratuite, in urma analizei preturilor CIP a rezultat ca, la aproximativ doua mii de produse, nu se modifica pretul CIP, iar la peste 1.500 acesta se micsoreaza, a spus ministrul Sanatatii.

Stabilirea pretului extern de intrare in tara (CIP) s-a facut luand ca valoare de referinta, pentru fiecare medicament, media celor mai mici trei preturi CIP din cele 12 tari de referinta din UE, a explicat Eugen Nicolaescu. El a adaugat ca a fost actualizat cursul euro la 3,63 (cursul de vama in perioada 1-14 octombrie 2008), de la 3,32.

„Daca media aceasta este mai mica decat pretul CIP din Romania, pretul CIP scade pana la valoarea mediei. Potrivit calculelor, scaderea este cu pana la 4%. Adica, daca media celor mai mici trei preturi este cinci, iar pretul CIP in Romania este sapte, acesta va scadea pana la cinci. Daca media este mai mare – sa spunem noua si pretul CIP este sapte- pretul CIP ramane la valoarea pe care o are, adica sapte.Deci pretul CIP nu creste, ci scade sau cel mult ramane la fel. La pretul final se ajunge adunand la pretul CIP adaosul de distributie, adaosul la farmacie si TVA”, a explicat ministrul Sanatatii.

In ce priveste marja de distributie, aceasta este de 12 % pentru medicamentele din programele nationale, 14% pentru celelalte medicamente din lista de compensate si gratuite (a scazut cu 2%), si 16% pentru restul medicamentelor, al caror pret nu s-a modificat. Eugen Nicolaescu a spus ca adaosul la farmacii ramane acelasi, si anume: 1,5% pentru medicamentele din programe, intre 2 si 24% pentru restul produselor din CANAMED. „Dupa aplicarea acestei metodologii vom avea produse la care pretul nu se modifica, produse la care pretul scade si produse la care pretul creste cu procente nesemnificative, intre 2 si 4% „, a mentionat ministrul Sanatatii.